Sopca blog-kategorije in favicon fajli

Gulp, to je v bistvu spet ena objava, ki je bila originalno zamišljena kot e-mail ruph-u (torej e-mail, ki bi moral biti potem “konvertan” v objavo za na blog, vsaj mišljeno je bilo tako), na katerega se vedno obračam v teh Wordpress oz. webkoding zadevah, a ga v končni fazi sploh nisem odposlal in sem ga raje kar direktno objavil tukaj na blogu. Kot sem nakazal že v “Excerpt-u” je tudi ta objava nastala zato, ker spet nimam nič pametnejšega, o čemer bi pisal. V njej pa bom govoril o “kategorijah” tule na Sopci (in dveh možnih “sistemih” njih uporabe) in pa o t.i. “favicon” fajlu, katerega mi bo v kratkem Sopca admin iz “generične” ikonce spremenil v čisto mojo ikonco.

1. Kot prvo torej glede “kategorij” tule na Sopca blogu. Stvar je v tem, da sem šele par dni nazaj odkril, da se lahko kategorije hierarhično sortira v smislu parent/child. Tako sem jih seveda takoj logično uredil (kot jih lahko še sedaj vidite na levi), a sem kmalu ugotovil, da to sortiranje prinaša nek problem. Namreč, očitno je uporaba kategorij mišljena na dva načina (oz., kot bi jaz rekel, sta možna dva “sistema”); eden je uporaba kategorij v ne-hierarhičnem načinu in “taganje” objav z več kategorijami, drugi pa uporaba v hierarhičnem načinu in “tag-anje” objav samo z eno kategorijo. Zakaj?? Poglejte, sedaj naprimer moja prejšnja objava spada pod “Dogajanja” in “Splošno“, ampak v resnici glede na to, kako sem jih sortiral tudi sama kategorija “Dogajanja” spadajo pod kategorijo “Splošno”, kar pomeni, da je ta objava “tag-ana” dvakrat pod “Splošno”. Če pa bi uporabljal ne-hierarhičen način omenjen zgoraj (in bi isto “tag-al” z dvema takima kategorijama, kjer ena spada pod drugo), potem bi objava pravilno spadala pod vsako od obeh samo enkrat. Res upam, da razumete, kaj sploh hočem povedati, ne?!!

Oh in pa še dve nekako povezani stvari, ki se obe tiče t.i. “pages”. Opazil sem, da ko ustaviš en tak “page” avtomatično pade pod tisto kategorijo, ki jo imaš naštimano za “default” kategorijo za postanje, čudno pa se mi zdi predvsem to, da je kasneje sploh ne moreš spremeniti. Na blogu pa so seveda postavljene tam, kamor jih pač “oddrag-am” na moji Wordpress administratorski “Sidebar Widgets”: http://tadej.sopca.com/…/widgets.php “kontrolni plošči”. Mimogrede, opazil sem tudi, da se kategorije pri “Blogroll-u” tudi štejejo k kategorijam od objav.

Kot drugo pa, najprej je bila tam en tak “page” z imenom “Blog vizitka” (”Vizitka” pa je bilo njeno “default” ime, torej preden sem ga jaz spremenil), nahajal pa se je tule: http://tadej.sopca.com/predstavitev. Kar ne razumem je to, da imajo kasneje ustvarjeni “page-i”, naprimer “Malo o meni”: http://tadej.sopca.com/malo-o-meni isti zadnji del URL-ja (direktorij na serverju; ali mapa po slovensko) kot je sam naslov tega “page-a”. Kakorkoli, kasneje sem ga izbrisal in tekst radzdelil v več manjših delov.

/OPOMBA: Hoho in tu, v zgornjem stavku (zadnjem v zgornjem odstavku), se najbrž skriva odgovor. Namreč, ko sem objavi “Alternativna metoda za zdravljenje raka“: http://tadej.sopca.com/…/…poznate-koga-ki-ima-raka kasneje spremenil naslov iz “Če slučajno poznate koga, ki ima raka” v “Alternativna metoda za zdravljenje raka”, se isto sam URL ni spremenil oz. naknadno “updejatal”.

2. Kot drugo pa glede že v Excerpt-u (in tudi v naslovu objave) omenjenih “favicon.ico” fajlov. Namreč, sedaj sem dokončno izbral favicon za na Sopca blog, upam, da ga bo ruph kmalu predal Sopca adminom. Torej, kot marsikdo od vas najbrž že ve, so faviconsi tiste male 16×16 velike slikice, katere potem brskalnik doda k URL-ju v “Address Bar” in pa k “bookmark entry-ju” v “bookmarks.html” fajl. Same ikonce pa sem dobil na tem naslovu tukajle: http://www.clickfire.com/content/graphics/favicons oz. tukaj: http://www.yellowpipe.com/yis/download/free-icons.php, te dve strani pa sem seveda našel z iskanjem na angleškem Google-u za kombinacijo besed “free favicons download“: http://www.google.com/…free+favicons+download…Google+Search.

V XHTML-ju pa je koda za uporabo takale:

<link rel="icon" href="/favicon.ico" type="image/png" title="favicon" />

Na začetku sem omahoval med tremi ikoncami, na koncu pa sem se odločil za “kocko”, ki mi je nekako najbolj kul, sem jo pa moral malo z-editirati z IrfanView programom: http://www.irfanview.com (čigar avtor je mimogrede Bosanec, Irfan Skiljan, ki živi v Avstriji), ker imajo nažalost v originalu prav vse te ikonce črno ozadje, meni pa se zdi veliko bolj “primerna” in “standardna” bela barva. Čisto na koncu pa sem še omahoval med dvema različnima “level-oma” Sharpen filtra, ki sem ga uporabil pri editiranju z zgoraj omenjenim programom, a sem hitro prenehal s temi nepotrebnimi obremenitvami, hehe.

P.S. – Aja in pa seveda, kot ponavadi, če vas zanima več informacij o teh zadevščinah, glejte naprimer to stran tukaj: http://www.favicon.com, to tule: http://webclipart.about.com/od/icons, ali pa glej “Favicon” dokument: http://en.wikipedia.org/wiki/Favicon na “Wikipedia” strani.

Tadej

One Response to “Sopca blog-kategorije in favicon fajli”

  1. [...] Mah, ampak prov mogel sem objaviti še tole; no, res je, da mi ni treba reči v smislu: “prov mogel sem danes objaviti še tole“, ker pač ni več “danes” (torej, ura je že krepko čez polnoč), vseeno pa je to “danes” zame – , v stilu pač, da od včeraj še nisem šel spat. V glavnem, gre se pa pri vsej stvari za “updejt” glede favicon fajla – , ki ga trenutno uporabljam na tem mojem blogu na Sopci; za “podlago” si prosim preberite tudi eno starejšo objavo z naslovom “Sopca-blog kategorije in favicon fajli“: http://tadej.sopca.com/…/…favicon-fajli, kjer to sploh prvič omenjam. In ne, takrat še nisem imel te moje “kocke” (kot jo lahko vidite zgoraj v “Address Bar-u”), ampak sem imel še vedno “generično” Sopca ikonco; torej tisto rožico/marjetico (ali karkoli že je), kot vsi ostali Sopčani. [...]

Leave a Reply