Dober primer koristnosti mojega znanja

Seveda govorim o primeru praktične koristnosti mojega računalniškega znanja. Torej tu predvsem mislim na, ehm, potencialne koristnosti znanja inštaliranja in administriranja računalnikovega OS-ja (moja specialiteta je MS Windows) in administriranja in konfiguriranja samih uporabniških programov (od inštalacij in konfiguracij potrebnih varnostnih programov, “čiščenja” raznih malware-ov in podobno), potem na koristnosti mojega obširnega znanja o raznih OS oziroma programskih error-jih in težavah in pa seveda znanja odpravljanja le-teh in tako naprej. Najpreprosteje povedano: vse tisto, česar folk nasploh ne obvlada, ali s čimer se mu ne ljubi kaj preveč posebej ukvarjati, tako nekako pač bi to jaz strnil v eno poved.

Gre pa za to, da sem včeraj, ko sem šel v fotokopirnico “Zebra” (to je tam pri Univerzi na križišču Gosposke in se mi zdi Židovske) fotokopirati in printati neke zadeve, dobil v uporabo nek (v tistem trenutku) totalno počasen in predvsem neodziven računalnik. Sam računalnik je seveda nov in hiter, tako da sem takoj pomislil, da mora biti razlog nekje drugje. Vse kar je bejba za šalterjem o tem vedela je bilo to, da je rekla “mah, danes vse nekam počasi dela“, grrr. No, jaz ne bi bil jaz, če ne bi pritisnil Ctrl+Shift+Esc kombinacije tipk in s tem zagnal Windows “Task Manager” programa in pogledal kaj ta konkretni PC muči. Seveda je bilo dovolj par sekund, da sem videl, da nekaj žre 100% CPU-ja in nadaljnih par, da sem točno videl kateri “proces” konkretno to počne. Torej, bile so nič manj kot tri instance procesa dumprep.exe, od katerega falj-properties pravi: “Windows Error Reporting Dump Reporting Tool” (bajdvej, “dumprep.exe” je samo 10 kB), skratka nič življensko pomembnega za samo funkioniranje OS-ja, po vsej verjetnosti pa bi ga bilo celo priporočljivo “terminirati”, ker se je očitno zataknil v kakšnem “infinite loop-u” ali kaj takega, ali z drugimi besedami, ta program nikakor ni mišljen, da bi deloval tako, kot trenutno dela na tem PC-ju. No, glede na to, da to pač ni bil moj računalnik ga seveda nisem “terminiral”, ampak sem vsem trem instancam znižal t.i. “procces base priority” (po ENG) iz “Normal” na “Below Normal” in v trenutku je cel sistem postal spet normalno odziven. Potem sem se še odločil, da bi tudi danes skočil tja in tistemu modelu vse to povedal in pokazal (kot rečeno, takrat je delala samo ena bejba, ki ji itak ni bilo nič jasno), pa nekako nisem našel časa in bom to naredil v ponedeljek, ker je preprosto škoda procesorja, da se muči na 100%, če za to ni nobene potrebe.

Naj pa dodam še link do mojega profila na LinkedIn: http://www.linkedin.com portalu (kjer ima svoje profile tudi kar nekaj drugih Sopčarjev poleg mene), ki je mišljena nekako prav za to; torej za navezovati stike s folkom iz istih področij ukvarjanja/zanimanja. Torej tukajle je link do mojega profila na “LinkedIn” portalu: http://www.linkedin.com/in/tadej (in še: alternativni link), spodaj v “quotanem” tekstu pa še sledi par pomebnih detajlov. Aja, opišem pa se na “LinkedIn” kot “Entrepreneur and Internet Researcher“.

LinkedIn – Tadej Persic:

Industry: Education – Research

Summary: An unlicensed entrepreneur, working in an individual and non-profit environment, focusing on computing and internet research in general and providing individual help/tutoring, miscellaneous computing-related consulting, computing repairs, configuration/setup, clean-ups, and malware removal, operating system and software installation/configuration, and general tune-ups/optimizations, and offering website-design, tuning, and search-engine optimisation services.

Specialties: Non-profit, individual, XML, HTML, XHTML, JS, CSS

Kar pa se tiče malo več podatkov o samih “proces priorities” (in npr. tega, kako delujejo, oz. tega kako ne delujejo) omenjenih v odstavku zgoraj, pa bi vam še enkrat toplo priporočil, da si preberete (ali vsaj preletite) enega od mojih najbolj pomembnih člankov “16. Regarding process base-priorities (28.08.2006)“: http://www.senserely.com/…base_priorities_28_08_2006.php na mojem blogu na “Senserely” portalu; seveda pa si lahko še dosti več o vsem skupaj preberete na dokumentu oz. strani articles1.html (točneje glejte spodaj pod “PROCESSES AND THEIR BASE-PRIORITIES” sekcijo) na mojem glavnem samo z računalništvom povezanem domačem spletnem mestu.

Skratka, ta ideja, torej to, da bi nekako praktično izkoristil vse to moje znanje, se mi po glavi podi že kar nekaj časa, vsi pa vemo, da je take stvari dokaj težko realizirati, še posebno, če nimaš veliko izkušenj na tem področju. V glavnem, to je spet nekako vse za danes, kakršnikoli komentarji na to temo pa so (kot vedno) seveda več kot dobrodošli.

Lep pozdrav, Tadej

Leave a Reply