Multimedija, ki pusti vtis: nujen dodatek

In pa še tretja in zadnja (no, vsaj upam) v seriji objav o eni posebni vrsti/kategoriji “multimedije”, ki na meni navadno pusti globok in dolgo trajajoč vtis; te objave v originalu sicer nisem planiral. Pišem pa jo kot logičen dodatek k včerajšnjima objavama, pri čemer je bila tista z naslovom “Multimedija, ki pusti globok vtis: del 2“: http://tadej.sopca.com/…/…globok-vtis-del-2 druga, medtem ko pa je bila objava naslovljena “Multimedija, ki pusti globok vtis: del 1“: http://tadej.sopca.com/…/…globok-vtis-del-1 prva po vrsti; spet pa en povsem nepomemben detajl: tokrat se sicer spet držim mojih osebnih “standardov” pisanja/formatiranja linkov in naslovov v objavah (katerih se tudi obsesivno držim) in sem jih sortiral tako, da je mlajši zgoraj in starejši spodnji. Obedve objavi v tej kratki seriji pa sta, priznam, lahko za marsikoga zelo morbidne, kot je tudi ta, ki je neke sorte nadaljevanje le-teh.

Nekako glavni razlog za to dodatno in (baje) nujno “pojasnjevalno” objavo pa je ta, da ponovim in malo bolj natančno obrazložim nekatere zadeve in pojasnim morebitne vzroke za vse to moje “normalnemu” človeku najbrž čudno in nerazumljivo početje, ki mu moja mama (in najbrž še kdo) reče preprosto “mrhovinarstvo”. Po pravici povedano pa obstaja še en razlog za tole postanje, namreč, že kar nekaj časa nazaj (v bistvu od kar pišem bloge) mi prišlo je v navado, da še po tem, ko sem objavil nek tekst, ga nenehno updejtam (recimo spreminjam strukture stavkov, da je bolj pravilna), dodajam razne stvari in popravljam morebitne slovnične in pisarske napake. Problem s tem pa je seveda v tem, da če je kdo (od mojih bralcev) že prebral objavo v prvotnem stanju, potem ne bo nikoli prebral tudi vseh tistih stvari (dostikrat tudi zelo pomembnih), ki sem jih kasneje dodal. Včasih se sicer znajdem tako, da potem, ko že objavim kakšno tako objavo in jo kasneje toliko spremenim (ali dodam naprimer cel nov odstavek/celo novo sekcijo, kot je bilo v primeru prejšnje objave, ko sem dodal odstavek “/POMEMBNO:“), jo potem raje izbrišem in objavim na novo še enkrat.

Sedaj pa končno poglejmo zgoraj omenjeno zgoraj “pojasnila” objavo pa je ta, da malo bolj natančno obrazložim neketere zadeve in pojasnim morebitne vzroke za to moje dokaj čudno in nerazumljivo početje, za katerega sem prejle pomislil, da bi se mu lahko reklo tudi voajerstvo, ali voyeurizem. Kot sem tudi že omenil v eni od prejšnjih objav, natančneje v eni od dveh objav (ali celo v obeh) v tejle seriji objav na mojem blogu o t.i. “multimedijih”, to “normalnemu” človeku najbrž čudno in nerazumljivo početje (oz. te zadeve, z mojo fascinacijo s trupli na čelu) večinoma vključuje gledanje napornih video posnetkov (in njihovo ponavljanje), npr. raznih pomembnih/prelomnih zgodovinskih dogodkov, na filmski trak ovekovečenih usodnih incidentov in podobnega (velikokrat tudi iz t.i. področja “pop kulture” zadnjih 20 let, ki me še posebno zanima), potem je to lahko tekst (recimo dokumenti na “Wikipedi-i”, ki v največ primerih vsebuje tudi slike), lahko so to že omenjene slike, ali pa audio posnetki itd. Dostikrat pa gre pri branju teh spletnih strani in predvsem pri gledanju teh slik/posnetkov za nekakšno “mučenje samega sebe” (kot je bi se dalo poimenovati to posebno vrsto mazohizma), še posebej recimo, če govorim o video posnetkih obglavljenj, umorov, nesreč, raznih krutosti in nasilja itd. Še enkrat, najbolj pa me vedno zanimajo in fascinacirajo razni totalno natančni in nasploh osupljivi podatki (npr. t.i. “timeline poteka dogodkov”), recimo en tak na tem mojem blogu že opisan primer je bil pri masakru na šoli Columbine v U.S., potem pri nesreči shuttle-a Columbia, pri sestutju WTC-ja po napadu 11. septembra 2001; predvsem pa s tem mislim na mojo navdušenost nad raznimi detajli (npr. koliko ljudi se je uspelo rešiti iznad “cone impakta”, koliko delcev kosti in tkiva so našli v ruševinah itd.), potem na razne detajlne tehnične in forenzične podatke, ki se tičejo teh dogodkov (je preprosto preveč primerov, da bi našteval) in tako naprej in naprej. Kaj pa namig zgoraj, da vem morebitne vzroke za to?? Torej, čisto po slučaju je bil v Delovi “Sobotni Prilogi” prejšnjega vikenda objavljen intervju s filozofom Mladenom Dolarjem o gnusu (spremno besedo k knjigi “Anatomija gnusa“, ki jo je napisal William Ian Miller), ugotovitve pa so, da kar se nam gnusi nas pravzaprav privlači/zanima (tudi seksualnost ima tu veliko zraven), kar nekako logično razloži tudi te moje fascinacije. Seveda pa je sam prispevek še veliko bolj obširen in se dotika tudi drugih povezanih tem.

Čeprav bo tole zvenelo malo “nevljudno” in morda celo “vzvišeno”, naj vseeno še omenim, da se mi bolj kot ne jebe za to, kar si vi, moji obiskovalci (no, vsaj večina od vas) po teh raznih mojih kontroverznih objavah mislite o meni in o vsem tem, če se vam to zdi narobe itd. Jaz namreč le izražam svoje, pač tudi bolj intimne misli (sem tudi dosti “občutljiv” človek nasploh), tale moj blog pa v veliki večini pišem pač za tistih nekaj mojih dobrih prijateljev, za katere vem, da ga redno berejo in da jih to zanima oz. jih vsaj take objave načeloma ne motijo. Če pa pač še kdo drug kaj prebere, me pa to seveda ne moti; nasprotno, celo vesel sem, samo kot rečeno, se mi bolj jebe za to, kaj si potem mislijo/mislite o vsem skupaj.

P.S. – In pa čisto za konec še dva dokumenta iz spletnega mesta “Rotten”, na katera sem včeraj bolj kot ne po slučaju naletel; opozarjam pa vas, da te fotke nikakor niso za tiste med vam, ki imate t.i. “slabe želodce”. Enivej, prvi stran nosi naslov Simmer: http://poetry.rotten.com/simmer (”simmer” pa mimogrede po slovensko meni “kuhati” in “kipeti”, ali tudi “tiho vreti” in pa “počasno vrenje”) o 90 letnem tipu, ki je umrl med kopanjem v banji, uporabljal pa je neko posebno napravo za gretje vode, tako da je bilo potem truplo takorekoč v vreli bodi še dva tedna, preden so ga končno odkrili. Lahko si samo predstavljate, kaj je od njega na koncu od njega ostalo; mogoče samo namig: “ribja čorba” in 50kg zdriza. Heh, zase sem več kot siguren, da te kopalnice ne bi mogel več nikoli uporabljati. Dalje, drugi dokument (oz. stran) poleg tistga zgoraj pa je naslovljen Blonde on the Slab: http://poetry.rotten.com/blonde (in pa še link do prve v tej isti seriji fotk: http://poetry.rotten.com/blonde/0001), ki je serija fotk trupla neke mrtve blond bejbe, ki se je že kar pošteno začelo razkrajati, oziroma še bolje, mumificarati. Hehe, seveda pa imam jaz sedaj res že kar ogromno zalogo tega “gradiva” shranjenega lokalno (doma na trdem disku in/ali “zapečenega” na CD/DVD), ki se mi je nabralo v tem času, skratka imam že pravo malo kolekcijo teh reči, ki se vztrajno veča in veča. Res je seveda, da slike oz. videi, ki imajo za sabo neko zgodbo, pustijo veliko večji vtis, kot tako kar neke slike mrličev in ogabnosti.

Tadej

One Response to “Multimedija, ki pusti vtis: nujen dodatek”

  1. [...] Ta nova serija dveh objav pa je neke vrste nadaljevanje ene prejšnjih serij tule na tem mojem blogu, torej serije o multimediji, ki nasploh ali ponavadi naredi velik vtis name; tukajle so še linki, najprej do zadnje objave v omenjeni seriji objav z naslovom “Multimedija, ki pusti vtis: nujen dodatek“: http://tadej.sopca.com/…/…nujen-dodatek, potem do predzadnje/druge “Multimedija, ki pusti globok vtis: del 2“: http://tadej.sopca.com/…/…globok-vtis-del-2 in na koncu še do prve objave naslovljene “Multimedija, ki pusti globok vtis: del 1“: http://tadej.sopca.com/…/…globok-vtis-del-1, pri čemer sem še posebej v tej ta prvi že nekaj malega napisal o napadu 11. septembra 2001. Sama objava pa kot že rečeno v “Excerpt-u” bolj kot ne vsebuje samo linke do raznih dokumentov na s to temo (torej, ali je bilo rušenje WTC kompleksa namerno ali nenamerno) povezanih straneh; seveda pa dodajam tudi moje kratke komentarje oz. videnja vsega skupaj. [...]

Leave a Reply