Resnično žalostna zgodovina Indijancev v U.S.

Tale objava je nadaljevanje prejšnje objave, v kateri v prvem delu (vsaj posredno) omenjam ameriške Indijance na splošno in pa krivice, ki jim je tekom prejšnjih stoletij povzročil “beli človek”. Kot rečeno, spet sem ponovno začel malo “študirati” totalno žalostno zgodovino Indijancev v Severni Ameriki (in posedično seveda tudi sedanjost); ste naprimer vedeli, da jih je vseh skupaj samo še približno 4 milijone (od 300 milijonov vseh Američanov), pa še od tega jih je 8 od 10-ih “mešancev” z drugimi rasami, medtem ko bo ta številka naraska na 9 od 10-ih v nekaj letih. Medtem ko zgodovinarji ocenjujejo, da jih je billo v pred-Kolumbijski Ameriki med 4 in 20 milijoni; ocene se namreč zelo razlikujejo. V tej objavi predvsem postam nekaj linkov o tej temi iz Wikipedije.

Za začetek torej par linkov do dokumentov Wikipediji; še posebej priporočam, da si ogledate “Category” dokumente, ker vsaka posamezna kategorija namreč vsebuje razne nove teme/linke. Pa začnimo z najbolj spšlošno kategorijo “Category:Native American history“, potem sledi stran “Category:Demographic history of the United States“, pa “Category:Colonization of the Americas“, “Category:Indigenous peoples of the Americas” in za konec še strani “Category:Native American wars” in “Category:Murdered Native Americans“.

Tule spodaj pa prilagam tudi sliko z mapo lokacij indijanskih plemen v U.S. leta 2000 in fotografijo znanega mrtvega poglavarja Spotted Elk (bolj znan kot Big Foot, kar je sicer žaljivka, ki si jo je izmislil vojak) po končanem “Wounded Knee masakru“. Pri obeh fotkah klikni nanje za večji varianti slikic.

Nadaljujem pa z konkretnimi primeri res šokantnih krivic. Recimo, ali veste, kako so jih ogoljufali za njihovo zemljo, na kateri so oni in njihovi predniki živeli stoletja?? Kako so jih selili “onkraj velike reke” (glej tudi stran Trail of Tears), pri čemer jih je ogromno število umrlo?? Veste, kako so jih uporabljali za razne vojne (npr. med t.i. državljansko vojno proti Britancem), tudi za vojne med plemeni samimi?? Ali to, da so jih v nekaterih primerih nalašč okužili z “Evropskimi” boleznimi, na katere niso bili tako odporni kot mi in so umirali en za drugim? Potem dalje to, da so še v prejšnjem stoletju jemali otroke staršem, češ da niso sposobni skrbeti zanje in so jih potem na silo pokristjanjevali/civilizirali (npr. niso se smeli več pogovarjati v svojih plemenskih jezikih, potem opustiti so morali svoje tradicionalne navade itd.), pri čemer so bili v ogromno primerih žrtve spolnih zlorab duhovnikov/pastorjev (glej tudi moj e-mail v prejšnji, zgoraj polinkani objavi), rezultat pa je bil ogromno število samomorov?? Lahko pa bi naštel še in še takih in podobnih primerov!!

Priporočam pa še strani Population history of American indigenous peoples, Indian Wars, Spotted Elk, Wounded Knee Massacre, kot vedno pa pri branju teh dokumentov na Wikipediji toplo priporočam tudi sledenje t.i. “internal” linkom po sami Wikipediji, kot seveda tudi linkom do raznih bolj podrobnih zunanjih strani.

P.S. – Čisto za konec pa še bolj ali manj “statistični”, a vseeno zelo zanimiv dokument American Indians: Census Facts (ali “American Indians By the Numbers”) na strani “Infoplease”, kjer so podane razni podatki (številke, odstotki itd.), ki se tičejo trenutnega stanja Indijancev (specifične zadeve, ki se tičejo njihove populacije itd.), predvsem v Severni Ameriki in na Aljaski, seveda pa tudi domorodnih ljudstev na ameriških otočjih v obeh oceanih.

Tadej

Leave a Reply