Blogi in njihova uporabnost; nekaj linkov itd.

Tokrat pa na kratko o večinoma na splošno sprejetih priporočilih glede blogov in njihove uporabnosti in to ne samo glede UI-ja. Gre v bistvu predvsem za povzetek sedaj že starega članka na Useit.com strani od “web usability guru-ja” Jakoba Nielsena (je pa na strani seveda še mnogo drugih takh koristnih člankov, priporočil itd.), konkretneje govorim o članku v njegovi Alertbox kolumni leta 2005. Spodaj pa dodajam tudi nekaj drugih po mojem mnenju relevantnih in koristnih linkov do člankov na raznih straneh in blogih, povezanih s to temo.

Torej gre pa za članek z naslovom Blog Usability: Top Ten Design Mistakes in Weblogs (glej tudi “Top Ten Web Design Mistakes of 2005” in “Writing for the Web“, oba sta linkana tudi v članku), kjer so ta priporočila oz. pravila lepo strnjena v deset točk.

Sam v bistvu nimam ničesar za dodati, tako da jih bom (samo točke, brez spremljajoče razlage) kar preprosto skopiral sem spodaj, resnično pa vam priporočam, da prebrete celoten članek. Tule je torej omenjenih 10 pravil:

1. No Author Biographies

2. No Author Photo

3. Nondescript Posting Titles

4. Links Don’t Say Where They Go

5. Classic Hits are Buried

6. The Calendar is the Only Navigation

7. Irregular Publishing Frequency

8. Mixing Topics

9. Forgetting That You Write for Your Future Boss

10. Having a Domain Name Owned by a Weblog Service

Mogoče bi samo pokomentiral par malenkosti. Kot prvo, od destih točk/priporočil, jaz “kršim” samo tri: 8, 9 in 10, pa še od teh treh je recimo št. 8 po mojem mnenju bolj specifična, skratka, enemu paše tako, drugemu drugače. Kot drugo pa bi poudaril dve še posebej pomembni zadevi: najprej take stavek glede pisanja naslovov v t.i. “ALL CAPS” načinu: “That’s always bad. Reading speed is reduced by 10% and users are put off by the appearance of shouting.” in pa glede linkov, za katere ni jasno kam vodijo: “Remember one of the basics of the Web: Life is too short to click on an unknown.

Sam link do tega članka pa sem “odkril” v komentarju v eni od objav na na blogu od Mitje Mavsarja, sicer tudi drugače zelo zanimivem blogu. No in ko smo že pri blogih in njihovi obliki in pa ker sem že omenil blogerja Mitjo Mavsarja; izredno poučno in koristno branje se vam ponuja v predelavo tudi v njegovi objavi “Pisanje za splet” (linka sta sicer do bloga/objave na Internet Archive Wayback Machine, ker je blog že offline)

P.S. Glede podobnih zanimivih člankov (če vas zanima še kaj več) na Nielsenovi strani, sta tu še linka do člankov “Ten Good Deeds in Web Design” (Alertbox Oct. 1999) in “Top Ten Mistakes Revisited (Alertbox May 1999)“, dodajam pa še link do tudi zanimivega – čeprav ne ravno z današnjo temo povezanega – članka “F-Shaped Pattern For Reading Web Content” (Alertbox, April 17) o t.i. “F pattern” branju spletnih strani.

Tadej

4 Responses to “Blogi in njihova uporabnost; nekaj linkov itd.”

 1. mitjamavsar says:

  Mogoče še ena zanimiva zadeva. Pogosto opazim (tudi pri svojem blogu), da želim uporabljati prav vsak jebe.. plugin. In res mnogo blogov muči ta problem nepreprostosti. In potem najdeš blog, kjer ti teži preveč stvari. Trije seznami povezav, tri vrste poravnav (levo, desno, sredinsko), pet različnih razmakov med vrsticami, deset priporočilnih gumbov (reddit, yahoo, google, delicious …), … skratka. Pri takem blogu se vidi, da nihče ni resno pomislil, komu je namenjen in kaj ta uporabnik dejansko potrebuje.

  En znanec je enkrat rekel: “Če ti vržem 10 žogic hkrati, ne boš nobene ujel!”

  Zato imam rad knjigo in blog
  http://lawsofsimplicity.com/ ker me spomni, da so resnično uporabne le preproste stvari.

  Hvala za beklinke in pohvale. Zdej grem pa tole nablogat. Si me čist nakuru :D

 2. tadej says:

  Hehe Mitja, prosim, prosim – :) ; drugače pa itaq vedno rad polinkam dobre bloge/objave!!

  Tadej

 3. tadej says:

  Aja in pa imaš prav s svojo kritiko (vem ja, tudi moj blog je zelo, errr, kičast); meni pa se recimo tudi to dogaja, da kot temu sam pravim, pišem preveč “baročno” (glej tudi semle: http://tadej.sopca.com/…/…povezane-obsesije), torej z drugimi besedami, nasploh uporabljam preveč besed, ko bi lahko stvari bolj na kratko povedal. Pa čeprav sem “po duši” totalen minimalist – ;) , še posebej kar se PC-stvari tiče.

  En lep primer, recimo, da začnem stavek z “Naj že kar na začetku povem …“, potem pa začnem razmišljati, ali bi bilo morda bolje “Naj tudi že kar takoj povem …” (kar je sicer oboje še dokaj OK), na koncu pa se mi zgodi, da se ne morem odločiti, katero besedo bi odstranil potem pa preprosto pustim kar vse (uporabim kar vse besede iz obeh “različic”), v tem primeru “Naj tudi že kar čisto takoj na začetku povem …“, pa še kakšno besedo dodam za povrh. Tako da je dejstvo, da že s tem kršim pravilo o kratkosti in jedrnatosti teksta na spletu. Pa bajdvej hvala za link, že šibam gledat!!

  Tadej

 4. [...] Blogi in njihova uporabnost; nekaj linkov itd. [...]

Leave a Reply