Malo glede mojega principa uporabe predlog

Danes pa spet ena malo daljša objava, tokrat o mojem osebnem principu oz. še bolje o moji obsesiji v zvezi z uporabo raznoraznih “predlog” (po angleško “template”, čisto pravilno po slovensko pa “šablona”), tudi ali predvsem seveda kar se tiče pisanja bloga. Ta moj princip pa je (poleg tega, da sem “formatting manijak”) tudi eden od razlogov, zakaj so določene stvari/elementi pri mojih objavah zelo podobni drug drugemu, zakaj lahko dostikrat opazite uporabljene ene in iste fraze in tako naprej. Aja pa še tole: o podobni temi pa sem že pisal v objavi z naslovom “Razne moje s pisanjem povezane obsesije“: http://tadej.sopca.com/…/…povezane-obsesije, medtem ko se pa tega dotaknem tudi v “Blog: tale Sopca“: http://tadej.sopca.com/blog-tale-sopca dokumentu, tako da vam seveda toplo priporočam, da preletite tudi tekst na omenjenih dveh linkih.

Torej pri stvari gre v glavnem za to, da se načeloma trudim izogibati dvakratnemu pisanju/tipkanju besed (včasih tudi celih stavkov, ali pa vsaj njihovih delov), če to ni potrebno, ali z drugimi besedami, če se ta beseda/stavek že nahaja nekje v konkretnem dokumentu/fajlu, v katerega trenutno nekaj pišem. Najbolj preprosti primer je seveda ta, da malo “poskeniraš” tekst in uporabiš copy/paste, ampak meni osebno to nekako ni bilo dovolj. Tako sem že zelo zgodaj (mišljeno zgodaj v zgodovini moje uporabe PC-ja) začel te določene najbolj uporabljane besede in fraze shranjevati in jih imeti lepo pripravljene za uporabo v raznih “template” .txt in .doc fajlih, ki se nahajajo na mojem trdem disku. Seveda pa so različni glede na njihovo uporabo: en tak “template-fajl” recimo upoabljam pri updejtanju mojih WWW strani, potem drugega nasploh pri pisanju postov na forumih in komentarjev na blogih, spet tretjega konkretno za pisanje objav na temle mojem Sopca blogu itd. Priznam pa, da se včasih tako trudim držati se tega principa, da samo iskanje pravega “template-fajla” (dobro, sedaj uporabljam za odprtje le-teh t.i. “multimedijske” tipke na moji tipkovnici, tako da to ni več tak problem) in pa potem iskanje prave besede/tag-a po enem od teh “template-fajlov”, vzame pravzaprav več časa, kot da bi besedo preprosto (še enkrat) natipkal.

Pri zadevi pa ne gre samo za pogosto uporabljane besede; morda še bolj namreč ta moj princip uporabe predlog pride v poštev pri pogosto uporabljanih tag-ih oz. elementih in pri t.i. BBCode. Tukajle spodaj dodajam kot primer recimo tri take “acronym title=” elemente, ki jih pogosto uporabljam (poleg kB za velikost uporabljam seveda tudi večje varijante GB in MB), poiskušal pa sem vzeti vsakega iz svoje kategorije, torej računalniške/ne-računalniške, čeprav sta prvi in drugi oba povezana z računalništvom.

<acronym title=”kilo byte(s)”>KB</acronym>

<acronym title=”personal computer”>PC</acronym>

<acronym title=”United States of America”>U.S.</acronym>

/POMEMBNO: Vedite pa prosim, da imam takih podobnih posameznih predlog za “acronym title=” za na tale moj Sopca blog še na tone; konkretneje, vsi skupaj zasedajo nič manj kot 20 kB v tem .txt fajlu.

Pa tudi pogosto uporabljanih tag-i niso čisto vse, kjer ta princip pride prav; konkretno pri “template-fajlih” za moj Sopca blog ga uporabljam (torej imam pred-narejene “template-se”) tudi za linke, za slike, potem za “quotanje” in tako dalje. Tu spodaj sledi spet par takih primerov, točneje primer za link, primer za sliko in primer za sliko/link, v tem vrstnem redu.

<a href=”http://www.useit.com/” title=”useit.com: Jakob Nielsen on Usability and Web Design”>http://www.useit.com</a>

<img src=”http://users.volja.net/tayiper/opendns.gif” alt=”OpenDNS | Providing A Safer And Faster DNS” /></img>

<a href=”http://www.opendns.com/”><img src=”http://users.volja.net/tayiper/opendns.gif” alt=”OpenDNS | Providing A Safer And Faster DNS” /></img></a>

Aha, ena taka stvar, ki zna pri teh zadevah zelo pomagati pa so t.i. “clipboard monitoring” programi. Že par let nazaj sem uporabljal enega takega (katerega imena se ne spomnim več, vem pa, da ga je bilo potrebno inštalirati /INSERT: in pa mislim, da je bil iz strani “Mlin.net”: http://mlin.net), zadnjo leto ali dve pa dajem prednost programu ArsClip: http://www.joejoesoft.com/vcms/97, katerega avtor je “Arsian” (torej član na mojem priljubljenem forumu na strani “Ars Technica”) z nickom Jackass JoeJoe. Ta njegov program za razliko od tistega omenjenega zgoraj namreč ne potrebuje standardne inštalacije, tako da mi je že zato jasno veliko bolj všeč; za več o tem zakaj je temu tako, pa skočite na “principles2.html” dokument: http://tadej-ivan.50webs.com/principles2.html (konkretno si preberite “THE NON-SETUPS PRINCIPLE” sekcijo) na moji glavni domači strani, ki je sicer v angleškem jeziku. Kakorkoli, ta program pa poleg omenjene “clipboard monitoring” funkcije ponuja tudi pred-narejene, hehe, nič drugega kot (spet) “template-se” z najbolj uporabljanimi rečmi/tekstom; to so lahko npr. pogosto uporabljani e-mail naslovi, že spet tag-i, razni pogosto uporabljani parametri/operatorji (kot recimo define: in site: pri iskanju z Googleom in ostalimi iskalniki), pa težko zapisljive besede itd.

/DODATEK 1: Ja, sem se spomnil za kateri program točno gre zgoraj; torej prej sem uporabljal program z imenom Clipomatic: http://mlin.net/Clipomatic.shtml.

/DODATEK 2: Pozabil pa sem še dodati, da ta moj princip uporabe predlog uporabljam tudi tako, da imam v raznih fajlih cele zbirke postov iz forumov, tako da ko naslednjič postam nek podoben post, mi ni treba vsega napisati še enkrat. In pa, ta moj princip uporabljam tudi v primeru profilov na forumih/blogih/straneh, v smislu, da imam npr, tekst za “Biography”, “Interests”, “Occupation”, potem tekst za “Signature” itd. (seveda vse to v več varijantah) enako shranjen v enem od mojih “template-fajlov”, ta konkretno zaseda nič manj kot celih 40 . Spodaj dodajam par primerov, enega za “Biography” in enega za “Interests”.

Biography:

I am a 26 years old pretty handsome male, born on July the 13th, 1980 in a small green town Ljubljana (and I still live there), a capitol of Slovenija, which is a country located in the heart of Europe. I am a student at the College for Architecture, which is a part of University in Ljubljana.

Interests:

My interests are just about anything computing-related (i.e. basic programming/scripting, customizing OS, etc.), but also everything related to mother Nature, herb, walking, stalking, sleeping, smoking herb, fairy-tales, mystics, Internet, love, unemployment and so on, then I like to listen to various music, watch movies and series (South Park, Dilbert, Futurama, Simpsons are my favorites, as mentioned I really like to browse World Wide Web (mainly news and techy sites, message-boards etc.), and hehe, listen to the Alex Jones’s show about conspiracy theories and stuff. Otherwise I like to meet with my friends, occasionally going to rave/reggae parties, enjoying my home-town and coast in summer here in Slovenija etc. Btw. me and my two friends were totally similar to SP-gang in cruel imagination; especially in making stories about ourselves, parents and teachers.

P.S. – No res pa je, da čeprav imam ArsClip program lociran (in po mojem okusu konfiguriran) na trdem disku, plus to, da imam narejene .lnk “shortcut-e” in tudi v enem od mojih batch-fajlu za zagon programov v sekvencah ga imam, ga vseeno uporabljam zelo poredko. Nekako sem se totalno navadil na uporabo “template-fajlov” (predvsem .txt), katerih vsebina je vedno oddaljena le en sam pritisk na posebno tipko na moji tipkovnici, kot sem omenil že zgoraj.

Pozdrave, Tadej

3 Responses to “Malo glede mojega principa uporabe predlog”

 1. ruph says:

  KB se piše kB ;)

 2. tadej says:

  Hvala za komentar ruph in pa hehe, imaš prav – :) .

  Tadej

 3. tadej says:

  … in pa, sem že popravil.

  Tadej

Leave a Reply