Ideja za hrambo imen/gesel in nekaj programov

V osnovi sem idejo za tole objavo glede ene totalno kul ideje za shranjevanje imen in gesel (glej/beri takoj tule spodaj) dobil včeraj, ko sem bral nek “topic” na mojem priljubljenem forumu za računalniške entuziaste “Ars Technica” z naslovom “Password Management“: http://episteme.arstechnica.com/…/601007043831 (konkretno glej tale post: http://episteme.arstechnica.com/…/…#357003143831 od uporabnika z nickom Emkorial; jaz v tem konkretnem “topic-u” sicer nisem sodeloval/postal), v povezavi z vprašanjem/dilemo, kako je najbolje upravljati z uporabniškimi imeni in gesli. Sam pa dodajam še link do ene strani za “generiranje” varnih gesel in pa kar nekaj linkov do domačih strani od raznih z hrambo imen/gesel povezanih programov.

Najprej torej glede že v naslovu te objave omenjene ideje za hrambo imen/gesel; v principu je ta “algoritemska” ideja čisto preprosta: izbereš si en preprost in lahko zapomnljiv algoritem (kot npr. število črk v URL-ju od strani, kjer se registriraš, pomnoženo z številom pozicije recimo druge črke v abecedi v tem URL-ju) in ga uporabljaš vedno in na vseh straneh (uporabljaš to kombinacijo/algoritem), kjer se registriraš oz. bolje, kjer se boš v prihodnje registriral.

Emkorial je to napisal takole:

just use algorithmic passwords. Pick an algorithm, like “number of letters in the website URL multiplied times the position of the second letter of the URL in the alphabet with the word ‘zebra’ after it” or something. Then, whenever a sites needs a password created, create one based on the algorithm. That way, you never need to memorize any individual password, you just know the algorithm, so you can recreate the password whenever you want. You have unique, strong passwords for every single site, with no need to memorize or store any of them.

V tem topicu boste videli tudi omenjena programa Password Safe: http://passwordsafe.sourceforge.net (jaz osebno uporabljam tega) in KeePass: http://keepass.info (oba programa sta zastonj in OS), pri čemer je bisto obeh v tem, da si moraš zapomniti samo en “master” password/key za dostop do zbirke vseh tvojih uporabniških imen in gesel.

Potem dalje, za generirati gesla vam priporočam stran od Stevea Gibsona Perfect Passwords: https://www.grc.com/passwords.htm (on je lastnih/avtor te znane strani GRC.com); sam je sicer ne uporabljam, ker imam sam namreč čisto svoj sistem/način upravljanja z uporabniškimi imeni in gesli. Tole spodaj sem napisal tole v topicu isto na Ars Technici z naslovom “Do you know what your password is?“; linka na žalost ne najdem oz bolje, se mi ga ne da iskati. /INSERT: No dobro, tukajle je link (do page-a 3, kjer je tudi moj post), če vas že zanima: http://episteme.arstechnica.com/…/621005153731/p/3.

Jaz, shirker, pa sem napisal tole:

I use only one password, which is a 6 letter string …

Optionally I add numbers to this string like this “string1“, “string2“, “1string“, etc. Oh, and there are two more passwords for my two dial-up accounts, which are “structured” totally differently. Yes, and there are various accounts, where they assign you a password, and you can’t change it. Those I keep in a .doc file, encrypted to a container of encrypted files with Cryptainer PE program, for which ehm, I use another totally different password, so 4 passwords all together.

P.S., There is also a free version of program mentioned above, called Cryptainer LE

cheers all, shirker

P.S. – Čisto za konec te objave pa še lista nekaj ostalih programov, koristih za “enkriptanje” teksta nasploh; torej programov, ki niso nujno mišljeni za hrambo imen/gesel, jasno pa jih lahko uporabljate tudi za ta namen. Najprej moram omeniti program fSekrit: http://www.donationcoder.com/Software/Other/fSekrit (tega konkretno uporabljam jaz), potem je tu program LockNote: http://locknote.steganos.com, ki pa je slabša verzija fSekrit programa (bajdvej, ob ta programa imata tudi svoje “project page” na SourceForge.net), kot zadnje pa bi omenil tudi program Ciphrtxt: http://www.roadkil.net/ciphrtxt.html (še direktni download link: http://www.roadkil.net/downloads/ciphrtxt.zip); aja seveda, za ostale druge take programe pa glej topic “Good Password Manager proggie?“: http://episteme.arstechnica.com/…/354004346731, tudi na forumu na “Ars Technica” strani.

Tadej

One Response to “Ideja za hrambo imen/gesel in nekaj programov”

  1. [...] Ideja za hrambo imen/gesel in nekaj programov [...]

Leave a Reply