Konvertanje HTML kode v veljavno po W3C-ju

V današnji prvi objavi torej glede konvertanja HTML oziroma XHTML kode iz neveljavne v veljavno obliko po W3C standardih. No, v bistvu ne bom objavil prav nobenih, recimo temu “splošnih pravil” za dosego tega (torej za dosego veljavnosti kode), čeprav bi jih pravzaprav lahko, ampak bom samo objavil eno e-mail sporočilo, katerega sem nekomu (neznancu, ki me je za to prosil po e-mailu) poslal kakšne dva tedna nazaj.

Preden pa začnem pa dodajam tukaj spodaj še dva s to temo povezana linka. Najprej imate tule link do strani W3C: http://www.w3.org, kjer bajdvej tudi objavljajo vse te standarde oz. priporočila, kot drugo pa še link do dokumenta “Tim Berners-Lee”: http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee na strani “Wikipedia”; Tim Berners-Lee je namreč zelo pomemben človek v svetu Interneta; on je namreč tisti, ki je sploh izumil World Wide Web, tako da lahko vi sedaj berete tole moje pisanje.

Tule pa je tisti e-mail omenjen zgoraj:

Hojla Dejan, hmmm, kaj naj ti sploh rečem?? Kot prvo, tista dva “screenshota” od Internet Explorerja, ki si mi jih poslal s tvojim e-mail sporočilom, mi nažalost prav nič ne pomagata. Hočem reči, da bi bilo veliko bolje (oz. edino pravilno/logično), če bi mi poslal URL oz. naslov te spletne strani, da bi si lahko ogledal njeno kodo itd. Sedaj, vidim sicer, da je to stran od Univerze v Ljubljani in bi tako z malo “googlanja” brez težav našel katero stran točno misliš, pa sem za to nekam prelen in imam tudi malo prepočasno povezavo na Internet. Aja in pa ali si sploh prepričan, da stran ni slučajno že veljavna oz. z drugimi besedami, da se že ne “drži” standardov??!

Torej, glede W3C standardov: stvar je v bistvu dokaj preprosta, npr. vse vrednosti od vseh atributov moraš dati med narekovaje (ali po domače, jih “quotaš”), potem elementi ne smejo biti brez “končnega” taga, dalje nekateri elementi/atributi postanejo neveljavni (oz. “deprecated” po angleško) itd. itd., zna pa samo “konvertanje” vseeno vzeti kar nekaj časa. No, to zgoraj vse velja za HTML, pri XHTML-ju pa je vse skupaj seveda še malo drugače; tam moraš tudi npr. elemente, ki že po naravi nimajo “končnega” taga končati z ” />” in tako naprej. Za primer veljavnega XHTML dokumenta glej naprimer mojo stran: http://tadej-ivan.50webs.com/index.html, za veljavni HTML pa en drug dokument isto na moji strani: http://users.volja.net/tayiper/script/pool-green.html. Dalje moraš pod nujno, zato da lahko W3C Validator: http://validator.w3.org/ sploh prepozna kateri standard konkretno uporabljaš (tule imaš kot še link do CSS Validator: http://jigsaw.w3.org/css-validator), dodati na začetek vseh dokumentov t.i. “DTD” ali “Document Type Definition”. Poznamo pa načeloma tri vrste DTD-ja: Strict, Transitional in Frameset. Naprimer, kako zadeva izgleda konkretno za XHTML in pa tudi za navaden HTML pri moji strani, glej ta dva primera tule spodaj.

Stvar je taka za XHTML:

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN” “http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd”>

(tole dodaš pred “začetni” tag od <html> elementa, sam <html> tag pa spremeniti npr. v <html xml:lang=”en” lang=”en” xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml”>, odvisno seveda od posameznega standarda)

Za HTML pa zgleda tako:

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN” “http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd”>

(dodaš pred “začetni” tag od <html> elementa, to je pa nekako vse pri HTML-ju)

Tule spodaj pa še par primerov DTD-ja iz strani W3Schools: http://www.w3schools.com/default.asp; mimogrede, zelo uporabna za te stvari pa je seveda tudi stran W3C: http://www.w3.org/, kjer so si v bistvu tudi “izmislili” prav vse te standarde, njen vodja pa je Tim Berners-Lee: http://www.w3.org/People/Berners-Lee/, t.i. izumitelj Interneta, torej takega, kot ga poznamo danes.

XHTML 1.0 Strict:

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN” “http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd”>

XHTML 1.0 Transitional:

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN” “http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd”>

XHTML 1.0 Frameset:

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN” “http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd”>

Pozdrave, Tadej

Za en tak primer veljavnega dokumenta pojdite naprimer na homepage od moje “PC domače strani”: http://tadej-ivan.50webs.com/index.html (kjer objavljam moja odkritja s področja računalništva, webdizajna itd.) in v desnem spodnjem kotu kliknite na tisto belo-oranžno slikico z rdečo kljukico, na kateri piše “W3C, XHTML 1.0“; odprlo pa vam bo tale “Validation Results” page: http://validator.w3.org/check…index.html z rezultatom veljavnosti oz. neveljavnosti kode “index.html” fajla/dokumenta od omenjene “Tadej’s computing homepage” strani.

P.S. – Za boljše razumevanje vsega skupaj (in lažjo vmestitev v kontekst) pa vam priporočam, da si preletite tudi dve prejšnji s to tematiko povezani objavi tule na mojem Sopca blogu. Urejeni sta po vrsti ena za drugo, tako kot sem ju tudi v resnici objavil, ali drugače povedano, najstarejša je zadnja/najbolj spodnja, najmlajša pa prva/zgornja: “Kratka zgodovina mojega učenja HTML-ja“: http://tadej.sopca.com/…/…mojega-ucenja-html-ja, “Konvertanje moje strani iz HTML v XHTML“: http://tadej.sopca.com/…/…iz-html-v-xhtml, več o raznih mojih domačih straneh pa si lahko preberete tudi v “Moje: webstrani“: http://tadej.sopca.com/moje-webstrani Sopca dokumentu/page-u.

Tadej

3 Responses to “Konvertanje HTML kode v veljavno po W3C-ju”

 1. Aleksander says:

  Sem amater v spaletnem založništvu oz. mi izdelovanje spletnih strani predstavlja hobi.Za znanca sem uredil tole stran (Čebelarstvo Bandelj).Najprej me zanima, kaj si misliš o FrontPage-u. Na raznih forumih ni nič kaj dobro sprejet. Omenjena stran lepo deluje v IE7, v Mozili in Operi pa slike nagajajo oz. bežijo. Zanima me tudi, kako se uredi stran, da se recimo s klikom na preprosto zastavico odpre v drugem jeziku.
  mnenje amater amaterju?

 2. tadej says:

  Hojla, najprej hvala za komentar; tisto tvojo stran o čebelarjenju si bom pogledal takoj ko bo mogoče (trenutno imam namreč neke težave s svojim PC-jem; npr. glej semle), drugače pa ja, imaš celo prav, moje mnenje o programu FrontPage ne bi moglo biti slabše; za več o tem glej tole objave, kjer sem pisal o tem, kako sem moral popravljati kodo napisano v le-tem, da je bila vsaj kolikor toliko “sprejemljiva”.

  Glede tiste “preproste zastavico”, ki naj bi odprla stran v drugem jeziku pa si kot primer poglej, kako imam jaz to urejeno na mojem glavnem “splošnem” domačem spletnem mestu Tadej Persic’s website (no, ni ravno “zastavica”, ampak t.i. “drop-down menu”), za še več o tem, kakšne vse variante za dosego le-tega pa sem še imel v mislih pa si poglej tole objavo, prav tako na tem mojem Sopca blogu…

  Pa vso srečo, Tadej

 3. tadej says:

  Ehmm Aleksander, veš, glede spletnega mesta http://www.cebelarstvo-bandelj.com, katerega praviš, da si ti ustvaril, imam pa kar nekaj pripomb. Ti bom v kratkem napisal e-mail; poslal ga bom na naslov, ki je napisan zraven “Design by” spodaj na dnu…

  Naj pa tu vseeno omenim samo glavni problem (vsaj npr. tudi zame, ki sem na dial-up): že samo obisk prve/front strani obiskovalca “prisli” v downloadnje štirih okoli 1 MB velikih sličic, ki pa za povrh vsega sploh niso prikazane v celoti, skratku tu bi vsekakor moral uporabiti t.i. “thumbnailse”, ali pa še bolje, narediti pod-stran imenovano npr. “Slike”, ali pač kaj takega. /DODATEK: In to še s tem (sem glihkar tudi to opazil), da se na te slike sploh ne da klikniti (skratka, da sploh ni opcije, da bi jih videl v orig. velikosti), kot je navadno pri “thumbnails načinu”, ko imaš v osnovi prikazano neko pomanjšano verzijo, s klikom nanjo pa prideš na originalno sliko.

  Tadej

Leave a Reply