Ali sovražite politike in politiko, ali ne?

Ker grem za čez ta Velikonočni vikend z mamo na naš vikend v Bohinj in tako ne bom imel dostopa do Interneta (gulp, a bom imel abstinenčno krizo – ;) ?), objavljam tole malo prej, preden sem v originalu nameraval. Gre pa za to, da me zanima sledeče: ali sovražite politike, torej politike kot ljudi, posameznike (lahko jim rečemo tudi diplomati) in če jih, ali vse na splošno, ali samo določene osebke? In pa ali sovražite politiko kot tako, torej politiko kot sicer splošno sprejeto “sredstvo” za urejanje družbenih razmer s pomočjo države in njenih organov? (oz. “sredstvo” za odločanje o teh razmerah; to defincijo sem namreč dobil v SSKJ-ju) Ali je ne sovražite, skratka sem vam zdi, da jih (politike) pač potebujemo v trenutni svetovni ureditvi in navadah komuniciranja med narodi, raznimi interesnimi skupinami, za sprejetje kompromisov itd.?

Idejo za to objavo sem dobil med mojimi premišljevanji o politiki, političnih sistemih oz. svetovnih ureditvah in pa seveda zato, ker vidim vedno več indicev, da ljudje (mladi sploh) vedno bolj prezirajo politiko oz. imajo vsaj izrazito odklonilen odnos do nje. Zraven pa jo imajo ali nasploh za krivo za vse, kar je slabega na tem svetu, če ne to pa za nekako nepotrebno, brez nekega blaznega vpliva na dogodke (bajdvej, ali vidite paradoks: eni jo imajo za vsemogočno, drugi pa za ravno obratno od vsemogočne); to se je seveda tudi lepo pokazalo na zadnjih županskih volitvah v Ljubljani, ko je zmagal (baje) ne-strankarski kandidat Zoran Janković. No, čeprav je seveda res, da bi on po vsej verjetnosti zmagal tudi, če bi kandidiral pod okriljem kakšne politične stranke (in če bi, jasno najbrž “leve”), pač, zaradi njegove izjemne priljubljenosti in kao sposobnosti, voditeljskih, managerskih ali kakršnihkoli že. Druga tak stvar pa je bila, ko me je sedaj res že kar dolgo nazaj po telefonu poklicala gospa Ernestina Rožman (včasih se podpiše kot Erna Rožman) zaradi mojega članka v “pismih bralcev” v časopisu Delo (moj dopis je bil namreč ravno odgovor na enega od njenih dopisov) in mi med drugim tudi zelo nedvoumno rekla, da ona pa res ne prenese politike/politikov.

Sedaj pa torej sledi moje mnenje o zadevi. Kot sem že napisal v eni od mojih prejšnjih objav na tem blogu, jaz sicer mislim, da noben politični sistem ni popoln, vendar pa se mi vseeno zdi, da je pač demokracija tej (itak nedosegljivi) popolnosti še najbolj blizu. In z demokracijo pač pridejo zraven tudi volitve in posledično ljudje, ki so na teh volitvah izvoljeni, dobijo neke funkcije, na katere pa smo jih vendar izvolili mi sami. No, moje vprašanje pa se bolj kot teh “lokalnih” stvari tiče politike v smislu mednarodnih odnosov, zato sem zgoraj uporabil tudi izraz “diplomat”.

Torej zdi se mi, da dokler ne najdemo (pa ne jaz, ali ti npr. kot ideja, ali ena država, dve, ampak res cel svet in to v praksi!!) neke boljše ureditve oz. načina komuniciranja med različnimi narodi, kulturami itd., pač več kot očitno rabimo nek utečen sistem, neke okvire, npr. pri reševanju takih in drugačnih konfliktov, pa vsega ostalega, kar pride v poštev v komuniciji med narodi. Nasprotno bi namreč brez takega sistema slej ko prej zavladala anarhija (tu ne mislim na njen v resnici pozitivni originalni pomen, ampak na pogovorni negativni) in kaos. Skratka, po mojem mnenju je velika verjetnost (ne trdim pa, da bi bilo tako 100%), da če ne bi bilo tega trenutnega sistema diplomacije (reševanja problemov z diplomacijo itd.), bi se težave hitro začele reševati z nasiljem oz. vojnami. Zato ne maram ravno preveč raznih “mirovnikov”, “anarhistov” itd., ki se baje borijo za pravičnejši svet oz. bolj pošten sistem; to so zame le prazne marnje, saj je logično, da ena taka mala skupina (ali več skupin rastresenih po svetu) brez nekega resnega globalnega načrta nič bistvenega uspelo spremeniti. Pa tudi z njim seveda ne, bi bil pa to vsaj nek smiseln temelj pri gradnji novega, pravičnejšega sveta.

Da še bolj strnjeno povem: ne zdi se mi smiselno obsojati politikov samo zaradi tega, ker obstajajo (zaradi dejstva, ker so politiki); sistem je pač tak kakršen je in če obstaja “služba” kot politik, ni po moje prav nič narobe, če se nekdo (ki recimo misli, da je za to nadarjen, da bi mu v tem “fohu” uspelo) pač odloči zanjo. V tem smislu je tako vsako moraliziranje odveč; torej tudi politika je konec koncev samo zaposlitev oz. ena od mnogih obstoječih vrst dela. Resda zelo odgovorna služba, ki vpliva na mnoga življenja, ampak tako pač je!!

P.S. Seveda je pa kot povsod drugje tudi v politiki tako, da imaš na eni strani slabe ljudi, na drugi pa dobre. S slabimi mislim recimo na tiste, ki več kot očitno delajo samo in izključno v svoje dobro (ne pa npr. v dobro kraja, kjer so bili izvoljeni, ali konec koncev v dobro svoje stranke), z dobrimi pa na tiste, ki poleg tega, da delajo v svoje dobro (pač, taka je človeška narava, vsak bo stremel k temu, da najprej poskrbi zase), naredijo tudi veliko dobrega za kraj, v katerem so bili izvoljeni, za svojo občino, v širšem smislu tudi državo in za lasten narod, kot zadnje pa jasno tudi za take splošne stvari kot so mir, sožitje, strpnost, humanitarnost, da je humanist vobče in tako naprej. Ker, saj vsi vendar dobro vemo, da nas zgodovina uči o mnogih takih izjemnih ljudeh/politikih; sploh jih ne mislim naštevati, ker jih je enostavno preveč in nočem s selekcijo delati komu od njih krivice.

Tadej

Tags: ,

2 Responses to “Ali sovražite politike in politiko, ali ne?”

  1. pajrt says:

    Js jih ne sovražim… :P Politike seveda rabimo, še posebej šolane politike, nekaj je o tem enkrat za Vest.si Janko Prunk govoril in sicer nekaj o tem, da ko so SDS ustanavljali oni, “idealisti”, niso ravno daleč prišli, ker milo rečeno niso imeli pojma o politiki. Ko je pa stvar prevzel šolan politik (obramboslovec) je pa stvar drugačna. To je npr. že en primer tega, da je politika preveč kompleksna stvar, da bi jo pustili nepolitikom ;)

  2. tadej says:

    Točno tako pajrt, ja, se lahko strinjam s tabo glede prav vsega povedanega… In pa všeč mi je tudi, da vsaj nekdo od mladih (predvidevam, da nisi ravno star) tako trezno razmišlja oz. gleda na/vidi te zadeve!!

    Tadej

Leave a Reply