Spet eno moje novo teoretično PC vprašanje

Ponovno izključno z računalništvom povezana objava, v bistvu že četrta zapored, če štejem še tisto o TC-ju in pa serijo dveh objav o nekih malo bolj hard-core računalniške rečeh. Tokrat pa gre za eno moje novo “teoretično PC vprašanje” vprašanje, katerega sem zastavil v “Help understanding the 2/3GB limit in Windows“: http://episteme.arstechnica.com/…/235009945831 topic-u na mojem priljubljenem “Ars OpenForum” forumu (jah, tokrat izjemoma nisem jaz odprl topic-a, samo sodeloval v njem), pri čemer se sam topic tiče 2/3 GB limita za proces, medtem ko pa se moje vprašanje nanaša na t.i. “virtual memory” pri Windows-ih; konkretneje sprašujem glede “fizičnih” spominskih naslovov (torej v RAM-u) napram virtualnim.

Govorim seveda o “/3GB” switch-u, ki ga dodaš v “boot.ini” fajl (se mi zdi da kar pod edino default “[boot loader]” sekcijo), pri čemer pa mora biti tudi sama konkretna aplikacija/program posebej napisana tako, da lahko ta “feature” sploh koristi; te pa so mimogrede zelo zelo redke. No kakorkoli že, v topic-u linkanem zgoraj sem potem, ko je tisti, ki je odprl ta thread že dobil odgovor na svoje vprašanje, jaz zastavil eno vseeno nekako povezano vprašanje (bilo je 15. junija 2007 malo čez polnoč), ki se je glasilo takole:

[QUOTE]Originally posted by Hat Monster:
If taska.exe wants memory at 0×07faffeb and taskb.exe wants memory at 0×07faffeb, they can both have it without any form of contention as they both have their own virtual memory, which is why it’s called ‘virtual’ in the first place.[/QUOTE]

… a totally n00b/amateur question: what happens then if/when one of the processes that “share” virtual memory not only reads (that’s “If taska.exe wants memory at…” in your sentence) but writes to this same memory address?? Is this prevented (by the OS) or rather that other process gets an updated value of this address??!

shirker

Direktni link do tega posta “quotanega” zgoraj je tale link, link do najbolj obširnega odgovora na moje vprašanje od uporabnika z nickom DriverGuru pa konkretno tale.

Aja pa bajdvej, zgoraj omenjeni uporabnik “DriverGuru” je še posebej načitan (zato tudi naziv “Ars Senator”), v bistvu glede takorekoč vsega, no, še posebej pa kar se tiče “hard-core” oz. “low-level” računalniških reči. Nekaj omemb omenjenega uporabnika lahko zasledite v “myths.html” dokumentu: http://tadej-ivan.50webs.com/myths.html (pa tudi najbrž v “principles1.html” in “principles2.html“, pa morda še kje) na moji glavni “PC domači strani”.

Za moja ostala z računalništvom povezana “teoretična vprašanja” (ampak ta v topic-ih, ki sem jih jaz sam odprl) pa si oglej objavo naslovljeno “Teoretična PC vprašanja in spet programi“: http://tadej.sopca.com/…/…in-spet-programi, ki sem jo objavil sedaj že dolgo nazaj na tem Sopca blogu!!

P.S. – In pa naj še enkrat ponovim že velikokrat povedano. Moj nick na “Ars OpenForum-u” je: shirker (sam link do tega page-a pa nosi naslov “View shirker’s Public Profile”), medtem pa ko morate za listo mojih zadnjih postov odbrowsati na tale page (ta pa se imenuje “View Recent Posts by shirker”), pač, za morebitne nove obiskovalce tega bloga.

Tadej

One Response to “Spet eno moje novo teoretično PC vprašanje”

  1. [...] tudi tista o tem, kako shekaš TCPIP drajver v Windows XP), pa objavo z enim od mojih številnih teoretičnih vprašanj, potem je tu še objava z na dolgo in široko opisanima mojima priljubljenima programskima jezikoma [...]

Leave a Reply