Moj osebni odnos do programiranja/programov

Tale objava pa je kratko nadaljevanje zadnje objave o programskih jezikih “ABC” in “Python” (za katero sem sicer, priznam, napisal da bo za nekaj časa zadnja, povezana z računalniškimi zadevami), k pisanju same objave pa me je napeljal ruph-ov komentar v njej (torej v objavi o omenjenih dveh programskih jezikih), kjer pravi, da naj ustvarim kaj koristnega, seveda, koristnega v smislu programiranja. No, bistvo te objave pa je v tem, da vam v njej nameravam prikazati moj osebni odnos do programiranja (mišljeno dokaj na splošno); beri dalje, da boš videl kaj točno s tem mislim.

Kot ste bralci mojega bloga že navajeni, vam bom tu spodaj (raje, kot da bi dolgovezil z novo razlago), dal v branje uvodni tekst iz “principles1.html“: http://tadej-ivan.50webs.com/principles1.html page-a na moji “PC domači strani”, res sicer v ENG jeziku.

I noticed that rather than in programming, I am more interested in the OS itself and its usage in general. Like for example useful things I can do to help my computer, to make it faster, more stable and so on. Ehmm, actually in one sentence, I could say that my “mission” is to make the use of my computer easier and more reasonable, as well as faster and more efficient. But to warn you all; those of you who are “experts” in computing-related stuff, and will read this page, please take into the consideration that you might not agree with some of them, so to emphasize again: these in particular are strictly my “personal rules”, meaning that they are not “generally accepted” ones. And once again, in one terse sentence: I am really enthusiastic about various computing principles (that means discovering how things work, mostly by tinkering with my computer to the extreme etc.), then I like to discover various ways of automation of tasks (mostly with the use of batch-files), customize various aspects of Windows OS in general, and finally I like to discover its limits and capabilities. Of course, this also means having a knowledge on how to cope with numerous common errors/problems, a knowledge of basic programming/scripting concepts and so on.

In fact, I was thinking the other day, and I came to the conclusion that in the world of programming, more or less everything is already done, meaning that there is a freeware program out there for almost anything one might want to do, and so I rather like to explore these “already made” things (already invented stuff), like the behaviour of these programs etc. And further, I started to think: why for instance to learn to code in C++ programming language to write a program, if all I need to do is use Google, and download it (or alternatively, download just pieces of code that I can use/put together by myself) from the Internet. Well of course, I surely do know how to write a program in Python language which would, for example, open a file, process some data from it, and output the results into some other file etc., but again, why bothering with it if there are numerous programs out there already that (are able to) do this. Anyways, therefore I’ve realized that as opposed to “full” programming languages, I am rather interested in things that are not so hard to learn, and which have let’s say an “immediate effect”; for instance, one nice such example of this “principle” would be markup languages like HTML, its successor XHTML etc.

Skratka, kot vidite gre pri tem mojem odnosu (oz. stališču) preprosto za to, da se mi ne zdi preveč smiselno ukvarjati s poglobljenim učenjem programskih jezikov (ali bolje, programiranja nasploh), to pa predvsem zato, ker za večino uporabnih stvari, za katere bi npr. hotel jaz sam napisati program, po vsej verjetnosti že obstaja tak program, vse kar moraš narediti pa je to, da ga najdeš in zdownloadaš iz Interneta.

P.S. – Res pa je, da to vseeno ni razlog, da me programiranje kot tako ne bi zanimalo oz. veselilo; vse to zgoraj navedeno je v veliki meri samo razlog, zakaj se s programiranjem ne ukvarjam bolj intenzivno/poglobljeno, kot bi se za takega računalniškega entuziasta/geek-a spodobilo oz. se od njega pričakovalo. In pa tudi, z vsaj osnovnim znanjem programiranja (oz. programskih jezikov) se človek veliko nauči tudi o delovanju samega računalnika (kakor stvari v principu delujejo itd.), tako da imam že iz tega vidika kar nekaj motivacije za njih učenje!!

Tadej

Leave a Reply