O strahu, ki da se baje širi po Sloveniji

Zadnje čase je veliko govora o nekem “strahu, kateri da se baje zadnje čase širi po Sloveniji“, ali drugače rečeno, veliko se tudi govori o “Janezu Janši malodane kot diktatorju in o totalitarizmu, povezanem z njim” (najbrž s tem mislijo njegovo politično prepričanje, način vladanja itd.), oziroma o totalitarizmu sedajšnje vlade nasploh. Pri vsej stvari pa me čudi predvsem to, da take, povsem po nepotrebnem senzacionalistično napihnjene stvari, izjavljajo drugače čisto verodostojni in inteligentni ljudje, resno pišejo o njih razni mediji in tako naprej. Zato potem jaz za začetek kar direktno sprašujem te določene osebke: ali sploh vejo kaj je to totalitarizem oz. ali se sploh zavedajo kakšne neumnosti kvasijo??! Pa kakšen totalitarizem neki?? Kako namreč lahko označujejo demokratično izvoljenega premiera z diktatorjem oz. primerjajo njegovo vlado s totalitarizmi??! Skratka, take izjave se mi zdijo resnično do konca neodgovorne in ne-fer, predvsem do “navadnih”, jah, na žalost dostikrat naivnih/nekritičnih ljudi, ki jih imajo (te izjave) za suho zlato oz. jih jemljejo smrtno resno…

V glavnem, take stvari več kot očitno izjavljajo točno tisti ljudje, ki so nekoč že imeli oblast v rokah in se sedaj nikakor ne morejo sprijazniti z dejstvom, da niso več na oblasti. In tako jim potem ne preostane drugega, kot da poiskušajo na vse načine očrniti/diskreditirali trenutno oblast. Pač, živimo v demokraciji in temu, kar nekateri sedaj doživljajo (s tem ne mislim na tiste bivše oblastnike omenjene zgoraj, ampak na naprimer volivce LDS-a, SD-ja itd.) se reče, da trenutno vlada njim neljuba politična opcija in nič drugega. Hočem reči, da eno je to, če nisi zadovoljen s trenutno oblastjo, drugo pa to, da jo blatiš z neresnicami in senzacionalizmom.

Namreč, prej so pa bili dolgo časa t.i. “desničarji” nezadovoljni s trenutno oblastjo (in to ne 4 leta, ampak celih 12 let), pa to ni prav nobenega od tistih, ki so sedaj tako glasni in tako zaskrbljeni, kaj preveč zanimalo. Tako bo pač treba počakati še tisto leto (al kolikor časa že) do novih parlamentarnih volitev in bo folk, ki sedaj pač ni zadovoljen z vlado, lahko izvolil drugačno oblast, kar se bo po napovedih tudi zgodilo. Skratka, jaz v trenutni situaciji ne vidim prav nobene tragedije/krize, jasno pa, predvsem nikakršnega totalitarizma. Ali je morda Janša kdaj rekel, da namerava ostati premier tudi če bo njegova stranka izgubila na naslednjih volitvah?? Se je mogoče oklical za dosmrtnega predsednika vlade??! Ne, seveda se ni!!

Sicer pa bi, podobno kot sem napisal/namignil v objavi naslovljeni “Jankovićeva zmaga, Jonasov blog itd.“: http://tadej.sopca.com/…/…jonasov-blog-itd, kjer sem napisal, citiram: ““… ali lahko kdo reče, da se je karkoli “čudežno” očitno spremenilo, odkar je Zoran Janković župan Ljubljane??!“, tudi ob tej priliki omenil, da zaenkrat sam ne opazim neke blazno vidne razlike med prejšnjo in sedanjo vlado. Ja, so razlike recimo pri stališčih, načelih, politični usmeritvi itd. odkar imamo to novo desno vlado, a pri vsakdanjih življenskih rečeh jih pa le ni, vsaj res očitnih ne!! Ehm, pa pravzaprav tudi če bi bile: saj je SDS legalno zmagala na volitvah (so ji torej volivci podelili mandat, tudi za kakšne spremembe glede na prej) in je to po mojem tudi po ustavi tako, da smejo pač vladati po svoje, s svojimi programi, prioritetami itd.

Ali pa podobno in nekako povezano s tem: pomislite npr. na tisti primer s predsednikom države Janezom Drnovškom (mimogrede, o njem in njegovi “preobrazbi” in kar je še tega, bom v kratkem pisal tudi malo bolj obširno) in njegovo odpovedjo udeležbe na letošnji proslavi državnosti. Kako otročja je bila ta njegova odločitev po mojem mnenju, predvsem pa nenačelna, saj vsi vendar vemo, da se je najprej odpovedal govoru, se potem premislil, potem pa na koncu kot razlog za njegovo odpoved navedel “stanje v državi” in ne to kar je bil resnični razlog, torej njegova užaljenost zaradi tega, ker so vmes za govornika že določili Janšo. Vsi vemo pa tudi to, da prej “stanje v državi” tudi ni bilo vedno ravno rožnato, pa se je vseeno vsako leto (vsaj kakor vem) udeležil omenjene proslave. To je, vsaj po mojem mnenju, preprosto navadno zavajanje ljudi in nabiranje poceni političnih točk.

In pa, tudi jaz bi lahko mirno pospološeval in bi krivdo za tist incident s kriminalisti izpred parih dni (ko so mi brez potrebe/razloga kar malo tako grozili z nasiljem) pripisal novi oblasti, ali pa kar ministru Dragutinu Matetu osebno (kajti jasno je namreč, da so se take stvari dogajale prej in se bodo tudi v prihodnje, neglede na trenutno oblast), ampak znam pač na srečo biti bolj kritičen od tega!! No, je pa res, da mene osebno moti vsako tako pretiravanje, torej tudi pretiravanja s strani “desničarjev”, npr. en tak primer je, ko Janša koga kar tako mimogrede označi za komunista, ali pa tudi če samo namiguje na kaj takega.

Zato naprošam te ljudi, v principu seveda, saj vem, da ne berejo mojega bloga, naj premorejo vsaj malo kritičnosti (kot rečeno, tudi če ne vlada njim ljuba politična opcija) in naj nehajo mešati jabolka in hruške, kot se temu reče!!

P.S. – Sicer vem, da podobno kot že parkrat prejšnjič, tale objava ne bo ravno pripomogla k moji “priljubljenosti” tule na Sopci in na SLO blog-sceni nasploh (predstavljam si, da bo najbrž imela ravno obraten efekt), ker je pač veliko bolj preprosto “iti s tokom” in pa predvsem, ker je nasploh “v modi” govoriti čez desnico/vlado itd., še posebej jasno v zadnjem času (ko nam vladajo oni in ne “levičarji”), ampak sem jo preprosto moral objaviti, že zaradi absurdnosti celotne situacije s temi izjavami nekaterih sedanjih (v večini) in bivših politikov.

Tadej

Leave a Reply