Microsoft Management Console ali gpedit.msc

Zadnjih nekaj dni me po e-mailu nek Leon sprašuje o raznih t.i. “tweak-ih” za operacijski sistem Windows XP, za mene in moje znanje o “tweak-anju” OS-ja in programskih nastavitev pa je izvedel na SLO forumu na spletnem mestu Računalniške novice. Kot pove že sam naslov od te objave, pa se bom v njej bolj kot tem t.i. “registry tweak-om” posvetil nekemu po mojih izkušnjah dokaj nepoznanem Windows-ovem programu z imenom “Group Policy Editor” (ali na kratko “gpedit.msc“), katerega zaženete/odprete tako, da najdete in zaženete njegovo bližnjico (ali shortcut/link po ENG, torej .lnk fajl) nekje v Start Menu-ju, ali pa preprosto odprete Run, vpišete “gpedit.msc” in kliknete OK. Aja in pa pod kategorijo “Akcije” pa sem to objavo dal (oz. jo “taggal”) iz tega razloga, ker je to v nekem smislu akcija obveščanja ljudi o tem zelo nepoznanem “in-built” Windows programu/orodju.

No, med nama je bila debata sicer večinoma o “registry tweak-ih” (ki se jih lahko lepo shrani v .reg fajle in tako tudi s kom menja), torej tweak-ih kot so naprimer sistemski “EnablePrefetcher”, “Win32PrioritySeparation”, “IRQ8Priority”, “IRQ16Priority”, “AdditionalCriticalWorkerThreads” in “AdditionalDelayedWorkerThreads” tweak-i, potem tweak-i “DisablePagingExecutive”, “IOPageLockLimit”, “LargeSystemCache”, “SecondaryLevelCache” povezani z uporavljanjem spomina; tu je treba posebej poudariti, da konkretno npr. prvi nima nikakršnega efekta, ker večina oz. skoraj vsa t.i. “executable code” (koda, ki se jo “zaganja”) že sama po sebi ne more biti page-outana v “pagefile.sys“, potem pri drugem je tako, da če ga uporabiš znajo trpeti druge reči (konkretno količina prostega RAM-a) in pa glede drugega še to, da to isto lahko narediš, če pod Control Panel — System — Advance tab — Performance (Settings button) — Advance tab — Memory Usage naštimaš za “Adjust for performance of:” na “System cache” in ne na “Programs”, kot je default nastavitev. Ali pa recimo NTFS tweak-i “NtfsDisable8dot3NameCreation”, “NtfsDisableLastAccessUpdate”, “NtfsMftZoneReservation” itd.; tu pa konkretno prvi (ta sicer res lahko malenkost pohitri delovanje FS-a) in drugi lahko povzročita z določenimi programi celo težave, medtem ko je ta tretji enako kot v zgornem primeru (če se ne motim) tako naštiman že po default-u, kot tudi razni drugi, npr. “PrefetchParameters” (EnablePrefetcher), “BootOptimizeFunction” in tako naprej. Veliko teh raznih najdete tudi na “tweaks.html“: http://tadej-ivan.50webs.com/tweaks.html page-u na mojem “PC domačem spletnem mestu”.

Kakorkoli že, kot pa pove naslov te objave, pa bi se jaz tokrat bolj kot “registry tweak-om” posvetil nekemu po mojih izkušnjah dokaj nepoznanem Windows-ovem “in-built” programu/orodju Microsoft Management Console ali gpedit.msc. Zaženete ga tako, da ga najdete nekje v Start Menu-ju, ali pa preprosto odprete Run, vpišete/prilepite “gpedit.msc” (sam fajl pa je lociran pod “%windir%\system32\“) in kliknete OK. Lahko pa mu dodate tudi parameter oz. switch “/a” (kot primer “D:\WINDOWS\system32\gpedit.msc /a”), da delate s tem programov v “admin” načinu. Tule spodaj pa dodajam še nekaj teksta s parimi relevantnimi primeri iz “HINTS FOR WINDOWS XP VERSION” sekcije s page-a “config.html“: http://tadej-ivan.50webs.com/other/config.html (priporočam pa tudi ogled “hints.html“: http://tadej-ivan.50webs.com/hints.html strani) na mojem “PC domačem spletnem mestu”, katerega sem omenil že zgoraj.

Then for Windows XP and its “visual style” in particular, I certainly set everything that’s possible to set to “Classic” style. For instance, I to set to “Classic” the Windows Explorer’s Start-Menu, then Windows Folders option under Windows Explorer’s “Tools” menu-item, “Folder Options…”, the General tab, Tasks section is set to “Use classic folders” (as opposed to “Show common tasks in folders”); well it was set like this before using other programs as my default Windows shell and default file-manager. And well, I certainly do not use nor need themes, i.e. I disable the (in)famous “Luna theme” right away after installing Windows, and further, I also disable the Themes service completely (beside many others NT-services, see below), while here below is a complete list of all the things I recommend to set to classic with Group Policy or gpedit.msc:

Local Computer Policy – Computer Configuration – Administrative Templates

System — Logon — Allways use classic logon (logon screen)

Local Computer Policy – User Configuration – Administrative Templates

Start Menu and Taskbar — Force classic Start Menu

Control Panel — Display — Desktop Themes — Load a specific visual style or force Windows Classic

Windows Components — Windows Explorer — Turn On Classic Shell (disables Active Desktop and Web view)

Skratka, s tem orodjem se da skonfiguruirati Windows XP operacijski sistem na zelo “eleganten” način, kajti jasno je, da vse kar tu spremenite se ne “vpiše” nikamor drugam kot v Windows registry, tako da je konfiguriranje/tweak-anje z “gpedit.msc-jem” tudi neke vrste “registry tweak-anje”, samo kot rečeno na bolj eleganten/enostaven način!!

/OPOMBA: Pa še ena niti ne toliko nepomembna opomba: v bistvu bi morala biti objava pravilno naslovljena ali “Microsoft Management Console in gpedit.msc” (”in” namesto “ali”, kar bi pomenilo, da gre za dve različni stvari), ali pa npr. “Group Policy Editor ali gpedit.msc“, to pa zato, ker pod “MMC platformo” spadajo še raznorazni drugi programi z extensionom .msc (kot recimo programi “eventvwr.msc”, “dfrg.msc”, “compmgmt.msc”, “devmgmt.msc”, “lusrmgr.msc” itd., da omenim samo nekaj “ta glavnih”); tokrat pa ne bom šel spreminjati naslova, prvič zato ne, ker bi se s tem spremenil tudi URL od objave, drugič pa zato, ker je s tem/sedanjim naslovom vidna že v raznih blog agregatih.

Za konec pa še enkrat strnjeno: problem z vsemi temi tweak-i pa je v tem, da gre dejansko pri veliki večini od njih na žalost bolj samo za t.i. “placebo efekt”; s tem mislim preprosto to, da se tebi (oz. pač tistemu, ki jih uporabi) bolj kot ne samo dozdeva, da računalnik zaradi njih dela hitreje, pač v smislu: “če sem to in to naredil, pa že mora biti kakšen efekt…“, kot drugo pa je razlog za njihovo nedelovanje to, da ima Windows te kao “zoptimizirane” vrednosti naštimane že po default-u; jah, je že tako, da je predvsem Windows XP kot NT operacijski sistem (napram “9x” generaciji MS OS-jev) optimalno nastavljeni že “out of the box” in ni potrebno veliko spreminjati, pa tudi recimo “Prefetch” funkcija skrbi za hitrejši “bootup” in zagon programov itd., zato mu marsikdo tudi pravi “self-maintaining” operacijski sistem.

Tadej

One Response to “Microsoft Management Console ali gpedit.msc”

  1. tadej says:

    In naj še tukaj v komentarju ponovim, da v objavi govorim o programu/orodju “Group Policy Editor” (ali tudi “Local Group Policy Editor”) in ne “Microsoft Management Console” (kot sem napisal v naslovu) in bi skratka morala biti tudi naslovljena tako/drugače…

    P.S. – Aja in pa dokaj podobno MMC orodje je tudi “Local Security Settings” (ta je sicer bolj samo “security related”); da odprete/zaženete tega, pa morate v Run okno pod Start Menu-jem vpisati “secpol.msc” in seveda nato klikniti OK.

    Tadej

Leave a Reply