Problemi z implementacijo kontakt forme

Kot nadaljevanje objave z naslovom “Spletni portal, ki sem ga pomagal skodirati“: http://tadej.sopca.com/…/…pomagal-skodirati tule na mojem blogu, bom danes pisal dalje o nekaterih rečeh glede spletnega mesta Interaktivni Portal Za Starejše, ki sem ga pomagal skodirati eni moji prijateljici. Konkretneje, kot eno bom opisal moje težave z iskanjem in predvsem s kasnejšo, ehm, vsaditvijo “e-mail kontakt forme” (bajdvej, je v PHP jeziku) za omenjeno spletno mesto, kot drugo pa bom omenil moj “spor” z enim od uporabnikov na Digital Point forumu glede .php fajlov, njihovega formata itd. Pod tretjo točko pa bom (sicer nepovezano z glavno temo te objave) samo na kratko omenil tudi nekaj stvari glede CSS property-ja “float” (možni vrednosti sta “left” in “right”), s katerimi sem se ubadal pri prenavljanju mojega glavnega splošnega domačega spletnega mesta.

1. Skratka, glede prve reči omenjene zgoraj (torej glede “kontakt forme”) naj povem, da sem najprej nekaj poskušal že kakšen teden nazaj na Poloninem računalniku s prog. jezikom Pearl, a zadeva na žalost nekako ni delovala. Potem pa sem o tem problemu odprl topic “A contact form that doesn’t use an e-mail client“: http://forums.digitalpoint.com/…t=506803 (stran 1, stran 2; glej moj prvi post, kjer vse zgoraj omenjeno opišem) na DP forumu, kjer pa mi je uporabnik z nick-om le_gber predlagal narediti form to email script iskanje na Google-u in to je končno dalo.

Tako sem si podrobneje ogledal dve izmed raznoraznih možnosti. Ena možnost je bila koda iz “Practical Form to Mail“: http://php.about.com/…/form_mail.htm strani (tu je samo HTML del, tukajle je pa še stran s PHP delom) v tutorialu na “About.com” spletnem mestu. Ehmm, najprej sem skopiral in zeditiral kodo iz zgornje strani (da bi jo tu objavil), a sem se potem odločil, da je raje ne bom postal. Ampak ker sem imel že vse narejeno (torej skopirano/zeditirano) in nisem hotel, da gre vse to delo v nič, sem se jo odločil vseeno postati v “eksternal fajlu”, katerega sem poimenoval “php-email-form.html” (poglejte, kako sem se potrudil z videzom in obliko) in ne direktno v objavo, kot naredim ponavadi. Druga možnost pa je bila kontakt forma s “Form To Email PHP form processor script“: http://formtoemail.com strani (jasno, spet kombinacija HTML-ja in PHP-ja), katero sem na koncu tudi uporabil.

V glavnem, kot pa si lahko preberete v temle mojem postu v topicu omenjenem zgoraj, pa zadeva vseeno še ni delovala. Tule spodaj dodajam tudi en najbolj pomemben izsek iz tega posta.

/EDIT: Well, I just tested it, but unfortunately (and surprisingly) same as it did on my computer (which is not server and doesn’t “support” PHP), it just opened a “contact.php” file and displayed the text/code that’s in it instead of continuing with the processing of request …

The files in question are the following http://tadejpersic.50webs.com/contact-test.html two files http://tadejpersic.50webs.com/contact.php

Namreč, kot lahko vidite v mojih dveh “test fajlih” z imenoma “contact-test1.html” (in še njegov “contact.php” fajl) in “contact-test2.html” (in še “FormToEmail.php” fajl), ti potem, ko odpošlješ sporočilo odpre .php fajl v “tekst obliki”, namesto, da bi sprocesiralo to PHP kodo. In tako sem danes na Ivaninem PC-ju odkril, da moj “free-host” dejansko ne podpira PHP jezika. Kakrokoli že, tukajle sta linka do lahko rečem končno delujoče forme: kontakt.html in njenega .php fajla: FormToEmail.php na spletnem mestu od Ivane in Polone, medtem ko sem to, da forma sploh deluje na “www.staripari.com” serverju, preveril danes kakšno urico nazaj.

2. Potem kot drugo pa glede “prepira” z uporabnikom z nick-om Mike H. (glej od 15-ega posta naprej/dol), kateri ni in ni hotel razumeti, da jaz preprosto vem kaj je to .txt in kaj .php fajl in da enostavno razumem princip “extension-ov” in njihovih asociacij s programi. Ppredvsem pa ni hotel razumeti tega, da mi je kristalno jasno to, da je PHP koda (in s tem .php fajli) v resnici navaden tekst (tako kot so tudi .html, .css itd. fajli), npr. v primerjavi z t.i. “binary” kodo in .exe fajli, ali pa z MS-Word formatom in .doc fajli itd. itd.

Tukajle spodaj pa imate moj uvodni post (oz. kombinacijo dveh postov iz dveh diskusij), ki sem ju zatem odprl zaradi tega najinega prepira in morebitnih nejasnosti; za linka do njiju glej spodaj pod prilepljenim postom.

[QUOTE]I just said that the PHP code is just a plain text (i.e. not binary or whatever), same as is HTML code. Because as we all know: one thing is a file-type (and its extension), and the other thing is the format in which it’s written, i.e. basically .txt, .html, .css are all files with different extensions (and of course with different programs associated to open them on double-click), but they all consist of just plain text, compare to .exe, .bin etc. files.

I was simply thinking that if, as mentioned, the PHP code is just a plain text, then same as in case of HTML files/code (i.e. you just create a plain .txt file, and change its extension to become a .html file), I would only need to change the file’s extension with no need to create a special file-style under Folder Options — View. You see, I simply thought that this same “princip” applies also to PHP files, i.e. that simply changing the extension to .php (from .txt for instance) makes the respective file a PHP file.[/QUOTE]

Anyways, as I see things, user Mike H. simply assumed that I am not computing-knowledgeable and that I am not creating “*.php” files, but “*.txt.php” ones instead. While of course I haven’t, I mean I don’t even use Explorer as my file-manager (nor as OS’s default shell), so there is no “hidding of known file-types” on my PC.

My question is then: I am right that a PHP file is basically a file in “text format”, and that you create a PHP file simply by writing the PHP code (which is in plain text as far as I know) into a common .txt file (or for that matter already into a file with.php extension), and then change the respective file’s extension from .txt to .php??!

Kot rečeno pa sem kasneje ravno zaradi najinega spora odprl “A big PHP file-type related confusion!!“: http://forums.digitalpoint.com/…t=514159 diskusijo na istem DP forumu in pa topic “PHP file-type confusion, help me to clear this up“: http://www.webdeveloper.com/…/…t=163259 na forumu na spletnem mestu “WebDeveloper”.

3. Kot tretje in zadnje pa bom (kot rečeno zgoraj v uvodu) čisto na kratko omenil nekaj reči glede CSS property-ja “float” (in torej “floatanja” nasploh), s katerimi sem se pa ubadal pri prenavljanju mojega glavnega splošnega domačega spletnega mesta Tadej Persic’s website; nima pa to sicer nobene veze z glavno temo te objave iz točk 1. in 2. zgoraj v tej objavi. Najprej je tule torej link do diskusije naslovljene preprosto “I need something very basic explained about CSS“: http://forums.digitalpoint.com/…t=509542, ki sem jo odprl na istem DP forumu kot zgoraj.

Tule spodaj pa si lahko preberete moj čisto prvi post v le-tej (in tokrat čisto celoten tekst), v katerem v bistvu opišem prav vse, česar takrat nisem razumel; jah, sedaj mi je namreč vse to popolnoma jasno.

I was once again experimenting basically because I want to futhrer understand some CSS-related things/principles; paritially (i.e. for some of them) I’ve already forgotten them, meaning that once I did understand them, and paritially I’ve never understood them …

And it’s all about the two possible ways of positioning the text to left/right side: 1. with “float:left;” & “float:right;“, and 2. with position property with value “absolute” (to use value relative for this property it screws it in this case; also see below) and “left:0;” & “right:0;” respectively.

The first example code:

[CODE]<div style=”float:left; width:120px; height:240px;”>text<div>
<div style=”float:right; width:120px; height:240px;”>text<div>[/CODE]

The second example code:

[CODE]<div style=”position:absolute; left:0; width:120px; height:240px;”>text<div>
<div style=”position:absolute; right:0; width:120px; height:240px;”>text<div>[/CODE]

Though IIRC, it’s not posible to float two images (for instance) like that, i.e. compare to floated text in this example the two images would be displayed one after another (meaning one above the other), in fact, it’s quite similar to the example with positioning of text above if I use relative value instead of absolute.

So anyway, I am curious: am I right that there are basically two (mentioned above) possible ways of positioning the text (well, blocks of text to be precise) to left/right so that they are place beside each other??!

P.S. – In this experimenting I was looking at the code of “Three Column with Header & Footer” template; IIRC this is the link: 3c-hd-ft-flex.htm to the template that I’ve uploaded to my FTP, compare to the code of my own general personal website. And btw., I also describe a problem that I had back then with “three column” design in this note on “website.html” page of my oldest computing-related website.

tayiper

Nato pa sem kot nadaljevanje te diskusije zgoraj (na spet istem forumu) odprl še eno diskusijo, katero sem naslovil “Floating: can you please explain something to me!!“: http://forums.digitalpoint.com/…t=510813, v kateri pa sprašujem glede tega, zakaj se je tudi preden sem “float-al” tudi drugi box/block (poleg prvega, ki je “float-an” v levo), tekst lepo poravnal na desno od navigacijskega menija; bajdvej, to je preprosto meni z linki do vseh page-ov na tem mojem spletnem mestu, linkanem zgoraj. Aja, sem pa vse to omenil tudi pod “11.10.2007″ v “the-news.html“: http://tadejpersic.50webs.com/the-news.html dokumentu na že omenjenem (heh, sedaj že prevečkrat) mojem domačem spletnem mestu.

P.S. – No, čeprav sem še pred objavljenjem te objave ugotovil, da je po SSKJ-ju pravilna oblika za angl. besedo “implementation” beseda “izpolnitev” (medtem pa ko je za “implantation” beseda “implantacija”, ampak se te za opis tega nekako ne uporablja), sem vseeno zgoraj v naslovu uporabil obliko “implementacija”. To pa sem pač naredil zato, ker gre v tem primeru za iz angleščine preveden t.i. “computing term”, pri teh se pa jaz izjemoma ne držim striktno slovničnih pravil!!

Pa lep pozdrav, Tadej

3 Responses to “Problemi z implementacijo kontakt forme”

 1. tadej says:

  Jah, kljub temu, da sem kot rečeno uspel namestiti to “kontakt formo” na Ivaninem & Poloninem spletnem mestu (za link glej zgoraj), mi to na žalost nikakor ne uspe na mojem lastnem spletnem mestu, čeprav se trudim na vse kriplje.

  Za več o vsem skupaj (torej kje točno je problem) si poglej tale post v diskusiji na DP forumu (omenjeni/linkani zgoraj v objavi) in pa glej tudi tole diskusijo, ki sem jo danes odprl na WD forumu.

  Tadej

 2. tadej says:

  Uhhh, čisto sem pozabil na tole objavo, no, sem pa to res omenil že v mojem komentarju pod tole objavo.

  V glavnem, da bom bolj konkreten: izkazalo se je, da razlog za nedelujočo formo ni v moji kodi, ampak v tem, da čeprav ta free-host celo res podpira PHP, pa na mojo veliko žalost ne podpira “Mail()” funkcije!! Poglej si naprimer najbolj zgornje t.i. “sticky” diskusije pod tole sekcijo na Awardspace forumu (seveda, če te zanima), kjer je vse to pojasnjeno.

  Tadej

 3. form_mail says:

  [...] on my website…i am looking for a box that when they submit a comment the comment goes directly toProblemi z implementacijo kontakt forme Tadej: spletne objaveMoji strani sem dodal Å¡e slovensko varianto Problemi z implementacijo kontakt forme … [...]

Leave a Reply