Raznorazni načini pohitritve spletnih strani

Tole je v bistvu direktno nadaljevanje prejšnje/zadnje objave, v njej pa bom malo bolj konkretno pisal o različnih možnih načinih, kako pohitriti spletno stran. In pa ja, velik del te objave sem že včeraj dodal k prejšnji objavi pod odstavek “/DODATEK:”, a sem se potem odločil (tudi zaradi dolžine teksta), da bom raje napisal kar novo objavo in sem zato tisto nakdnadno umaknil. Jedro te objave pa je spletno mesto Web Site Optimization: http://www.websiteoptimization.com (kot vidite, zelo nedvoumno imenovano), katerega obisk vam nadvse toplo priporočam, pravtako pa vam priporočam tudi ogled tele objave (jasno, je tudi povezana s to tematiko), ki sem jo včeraj odkril na Davorinovem blogu na “Embrio” spletnem portalu.

Na zgoraj omenjenem spletnem mestu boste poleg raznih člankov (in orodij, glej spodaj) o pohitritvi spletnih strani našli tudi tole knjigo, kateri so opisi raznih načinov, kako dosežeš karseda “fast-loading” stran. Naprimer, v njej in pa tudi na sami strani boste lahko prebrali/izvedeli, kako konkretno zoptmizirati samo kodo, potem recimo še en tak primer tega, kako pohitriti stran je to, da namesto npr. 6 slikic (ki se recimo celo pojavljalo na vseh straneh na nekem spletnem mestu), raje narediš screenshot le-teh in jih s tem spremeniš v eno samo sliko, s čimer zmanjšaš število t.i. HTTP requestsov (glej tudi semle) iz 6 na 1 itd. itd.

Tule spodaj pa imate dve sproročili (končno sem ju po dolgem iskanju našel v “Contact-&-Feedback-EN.txt” fajlu), ki sem ju preko tele Feedback Form strani poslal Andrewu, avtorju/webmasterju zgoraj omenjenega spletnega mesta.

You have a great site Andy, thank you very much for all the tips. You know, I was too “devoted” to reducing the HTML documents’ sizes (removing carriage-returns, empty spaces etc.), even before I’ve found your site. Back then I used a free HTMLOptim program: http://meesoft.logicnet.dk/HTMLOptim for that purpose (although even without using it, my source code was pretty “lean”), but then when I’ve converted my site to XHTML, it doesn’t work anymore.

P.S. — I am not a professional web-developer, but a self-taught one. Please visit my site to know more about all this if you want to.

best regards, Ivan Tadej, Slovenija

Kot vidite, v teh dveh sporočilih (no, v enem sporočilu, namreč kasneje sem enega izbrisal, ker sta si zelo podobna) tudi omenjam dejstvo, da sem se nekaterih tehnik posluževal sam že prej (ne da bi jih kje prebral; zdelo sem mi je pač logično), konkretno npr. glede kompaktnosti kode (brez nepotrebnih LF/CR, pa “praznih” znakov in sekvenc le-teh itd.) in tako dalje; tako kodo namreč zgenerirajo razni programi, večinoma tisti tipa “WYSIWYG“.

Medtem ko ti totalno hudo analizo posamezne strani na tem istem spletnem mestu naredi orodje Web Page Analyzer, kjer je vse kar moraš narediti to, da vneseš URL pod “Enter (X)HTML to diagnose:” in pritisniti na “Submit query” in že te vrže na stran z rezultatom analize. Sicer res poda informacije o samo najbolj osnovnem, v smislu npr. števila in velikosti external/internal objektov (HTML/CSS koda, Images, Scripts Frames/Iframes itd.), število posameznih HTTP Requests-ov, potem Download čase itd., ampak vseeno so to najbolj fundamentalne reči.

P.S. – In pa spet en povsem nepomembno: tokrat sem imel spet manjšo dilemo (ker sem že nekako pozabil ta moj osebni “standard” pisanja/formatiranja), katero sproročilo postati zgoraj in katero spodaj, pač, v smislu sortiranja, ali naj bo mlajši zgoraj in starejši spodaj, ali obratno. Aja, čisto kot mimogrede, tem sem sicer že pisal v objavi naslovljeni “Uporabnost pri sistemu dodajanja komentarjev“: http://tadej.sopca.com/…/…dodajanja-komentarjev. No, na koncu sem na srečo našel to moje pravilo (ki pravi, da je prav: mlajši zgoraj/starejši spodaj) lepo zapisano v fajlu “Writing-Editors-Rules.txt“, ki vsebuje razna taka moja osebna pravila.

Tadej

3 Responses to “Raznorazni načini pohitritve spletnih strani”

  1. Uporabno orodje tale Analyzer, gre v zaznamke.

  2. tadej says:

    Hvala ti za komentar, Lezalnik, in pa me samo veseli, da se tudi tebi zdi uporabna reč!!

    Tadej

  3. Opažam pa, da je stran vedno težje držati na 56k modemu, sploh ker se skupaj s povezavami večajo tudi monitorji in morajo nekako slediti tudi pixli na slikah, ki se objavljajo na internetu.

Leave a Reply