Ljudje, ki jim primanjkuje zdrave skepse

Ko sem že ravno v tejle objavi pisal o skepticizmu in ker me je ta zadeva, o kateri danes pišem, tako “razkurila”, moram pod nujno tole trenutno aktualno objavo vriniti med prihajajoči dve objavi “schedulani” za 14. in 16. februar. Gre pa za to, da me je nekaj dni nazaj nek, v bistvu čisto nepomemben dogodek, totalno intelektualno razkuril, tako da o njem še kar razmišljam in razmišljam in mi skratka ne da in ne da miru. Bistvo zadeve pa je razkrito že zgoraj v naslovu, torej kako ne morem dojeti tega, kako so nekateri ljudje lahko tako naivni, da verjamejo takorekoč vse (kar slišijo oz. kar jim nekdo pove) in to brez kančka distance in zdrave skepse oz. kritičnosti do tega, kar so slišali!!

Pa v bistvu čisto na kratko: po dolgem času sem obiskal neko družbo znancev in tam se je ravno spet razplamtevala debata o Ameriki (vojna v Iraku itd.), potem o slovenski politiki (Janša – fašist itd.) in podobnih temah, ki so zadnje čase v modi v določenih krogih ljudi. Sedaj, jaz sem jasno občasno vseeno vskočil s kakšno izjavo, ki je malo “pobremzala” splošno negodovanje nad vsem možnim (seveda, vedno s kančkom meni zelo ljubega relativizma), ampak vseeno se nisem odločil kaj preveč izpostavljati, saj bi bil sam proti šestim, sedmim enako (oz. bolje, do potankosti enako) mislečim osebkom.

Ampak potem se je pa zgodilo tisto, kar je “sodu izbilo dno”, namreč en tip je začel nekoga drugega spraševati, če pozna t.i. New World Order (o njem in o Alexu Jonesu sem pisal že v tejle objavi), nato pa, ko je videl, da nihče ne ve nič o tem (razen seveda mene, a sem bil najprej tiho), je začel celi druščini razlagati oz. na dolgo in široko naštevati razne, meni seveda znane reči o le-tem. In vsi so z odprtimi usti gledali in “sesali” vase to novo spektakularno znanje (ki je nekako “prijetno za uho”, kot so vse teorije zarot), da ga bodo lahko po možnosti tudi oni veselo širili naprej, še enkrat, brez kančka dvoma in zdrave kritičnosti, v smislu: “Ja pa saj če on tako reče (oz. če je on to nekje slišal), to še ne pomeni, da je nujno res!!” (kot bi si skratka jaz rekel sam pri sebi), aja tule je pa še link (pa še dva alternativna linka: link 1, link 2) do Alex Jonesovega radio talk-showa.

Meni je bilo potem predvsem žal (in se še danes sekiram zaradi tega), da nisem zbranim rekel nekako takole, kot piše tule spodaj.

Dobro, seveda je vse to, kar je on povedal lahko celo res, ampak po drugi strani pa vedno obstaja možnost, da pa lahko vse to tudi ni res. In ko kot duševno zdrav človek pretehtaš dejstva (jih vržeš skozi sito skepse in kritičnosti), se moraš pač odločiti, kaj se ti zdi bolj verjetno. In konkretno pri tej teoriji zarote o NWO-ju, je pač na dlani, kaj je bolj verjetno in kaj je oz. deluje bližje resnici.

In ta človek je mimogrede izjavil tudi takšne “udarne” izjave (da si boste lažje predstavljali vzdušje in njegovo “nairanje” točk pri zbrani družbi), kot je bila npr. tista: “Ej, veliko raje sem komunist, kot pa turbo-kapitalist!!“, ehm, mislim kako prozorno, to je skratka podobno (pač, pri tem folku, za katerega je 100% vedel, da se bo strinjal z njim), kot če bi rekel: “Ej, veliko raje sem poštenjak, kot pa morilec/lopov!!“, ko je jasno, da se bodo vsi strinjali z njim.

Ali recimo malo drugače povedano: oni bi verjeli vsemu, kar bi bilo npr. proti desnici in Ameriki in obratno, ne bi verjeli ničesar (informacij), kar bi prišlo iz druge strani. Ravno v tem pa je po mojem mnenju bistvo vsega tega, torej da se trudiš biti kritičen tudi do t.i. “tvoje strani”, da torej ne jemlješ a priori za “suho zlato” kar vsega, kar pride od te “tvoje strani”.

Drugače pa, tudi mene je na začetku ta konkretna teorija zarote navduševala oz. sem ji vsaj delno verjel (kakor ji, no, torej posameznim delom, tudi še sedaj), a jasno, po temeljitem premisleku in preverjanju informacij itd., mi je dandanes pač kristalno jasno, da je več možnosti, da to NI RES, kot DA JE. Pa kaj naj potem dvomimo tudi o tem, da so Američani sploh kdaj stopili na Luno (glej Apollo Moon Landing hoax theories), naj verjememo, da je bil 11. september njihovo maslo (ne bi sedaj bolj obširno o tem), da je JFK-ja ubil FBI oz. CIA??! Kajti, čeprav se najdejo luknje v oradnih razlagah vseh teh reči/dogodkov, to še ne pomeni, da stvar kot celota vsaj približno ne drži.

Jah, kot zelo lepo piše o proponentih te konkretne teorije zarote (torej tiste, da človek še ni stopil na Luno) v članku pod sekcijo “Conspiracy theory” (predvsem tu mislim na drugi del) na “Wikipedia” portalu linkanem v zgornjem odstavku.

The Apollo Moon landing hoax accusations have been the subject of debunking and, according to the debunkers, have been falsified. An article in the German magazine Der Spiegel places the Moon hoax in the context of other well-known 20th century conspiracy theories which it describes as “the rarefied atmosphere of those myths in which Elvis is alive, John F. Kennedy fell victim to a conspiracy involving the Mafia and secret service agents, the Moon landing was staged in the Nevada desert, and Princess Diana was murdered by the British intelligence services.

Skratka ljudje, rotim vas: pamet v roke in ne sledite vedno toku/čredi (četudi resnica zveni manj “prijetna”), ampak mislite s svojimi glavami in vedno preverite informacije, ki ste jih izvedel, ne pa vsega slepo verjeti!!

P.S. – Če sem zgoraj že omenil Janšo: glede moje skepse pri nečem, kar se je tikalo slovenske politike (Janša – diktator in da “pod njim” živimo totalitarizmu, da mediji niso več svobodni itd.) prosim preberi tole objavo, glede mojega mnenja o slovenski politiki, oziroma bolje, o politiki nasploh, pa skoči na tole objavo. Errr, v bistvu mi je sedaj res kar malo žal, da nisem tele objave dal tudi pod kategorijo “Politika”, ampak sedaj pač (glede na moje pravilo glede največ treh kategorij za posamezno objavo) je kar je!!

Tadej

One Response to “Ljudje, ki jim primanjkuje zdrave skepse”

  1. [...] pričakujem civilizirano debato od sogovornika. Kot primer takega pisanja na blogu glej recimo tole objavo o ljudeh, ki jim po mojem mnenju primanjkuje tiste zdrave osnovne skepse in njeno nadaljevanje, v [...]

Leave a Reply