Dva zanimiva e-maila v zvezi z mojo babico

Danes bom pisal o dveh zelo zanimivih e-mail sporočilih v zvezi z mojo babico (za enega od njiju bi lahko rekel celo, da je kar fenomenalen, v smislu za kaj gre v njem), ki sem ju, sicer s kar precejšnjo zamudo, prejel včeraj, pri čemer je bil en poslan od moje tete, v katerem je napisala: “Preljubi Tadej, prelepe pozdrave vsem, … je slavna in sem jo nasla v kompjuterju, prosim pokazi ji ta clanek, skupaj s pokojno Danico Zitnik predstavlja zacetek slovenske radioterapije.” (za članek glej spodaj), drugi pa je bil e-mail od neke Nine, od katere babica je bila skupaj z mojo med II. svetovno vojno zaprta v koncentracijskem taborišču Ravensbrück. Mimogrede, o moji babici (pa tudi o očetu) in omembi nje v SLO Wikipediji sem pisal že v tej objavi izpred slabega leta.

V glavnem, pri prvem od obeh e-mailov je kot rečeno šlo za nek članek z naslovom “An outline of the history of radiotherapy at the Institute of Oncology in Ljubljana from its beginning till 1980s” (podnaslov pa je “Department of Radiotherapy, Institute of Oncology, Ljubljana, Slovenia“) avtoric Aleksandre Oklješa-Lukič in Karmen Hübscher, katerega si lahko v celoti kot
PDF fajl zdownloadate tule: History-Radiotherapy-IOL.pdf (tule za link sem mu malo skrajšal ime, velikost fajla pa je 215 kB), tukaj spodaj pa postam tisti odstavek, kjer je moja babica omenjena z imenom.

During the first few years after the war, radiotherapy was the fastest developing activity, propelled by the newly acquired equipment. Until 1949, radiotherapy was performed by only one radiologist, who was in charge of x-ray diagnostics as well. The shortage of manpower made it necessary to engage physicians who were trained as radiotherapists on the job. After the year 1949, the Institute started to educate radiotherapists systematically. In 1955, two physicians (Dr. Danica Žitnik and Dr. Majda Mačkovšek-Peršič) successfully passed the specialist exam in radiotherapy. This achievement was the beginning of radiotherapy as an independent branch of medicine in Slovenia. By the year 1963 six other physicians had passed the same exam. At that time, radiotherapy was the most important therapeutic activity at the Institute. The equipment was relatively modest in the beginning, but it improved considerably over the first few years. In addition to the Stabilivolt and two other out-dated roentgen devices, the Institute acquired, in 1952, a Siemens Stabilipan (300 kV), suitable for superficial irradiation, and allowing 3 to 5 combinations of voltage (Figure 3). It was used primarily in the treatment of superficial and semi-deep seated tumours. The focus of source-skin distance and the size of the field were regulated by a special accessory unit, an applicator, which reduced the scattering of rays and adjusted the field of irradiation. In those years, the Institute received 600 mg of radium from the United Nations Relief and Rehabilitation Agency (UNRRA).

Medtem ko pa moram glede tistega drugega e-maila najprej reči, da sem imel v bistvu zelo veliko srečo, da sem ga sploh prebral, ker je bil tekst (pa še ta v neki čudni obliki/enkodingu) pripet v neki “POSTDATA.ATT” datoteki, naslov samega sporočila pa je bil tudi nekam zelo sumljiv: “Obrazec, poslan iz Microsoft Internet Explorerja.“. Skratka, na srečo ga nisem kar takoj izbrisal (ne da bi prej preveril vsebine omenjenga fajla), kajti na prvi pogled sem bil skoraj 100% prepričan, da gre pač še za eno od mnogih t.i. SPAM sporočil. Stvar je namreč v tem, da skoraj cel mesec iz “tayiper@volja.net” e-mail naslova nisem prejemal novih sporočil, tako da se mi jih je včeraj zdownloadalo kar okoli 400 in jasno, skoraj polovico od tega so bila seveda SPAM sporočila.

Kakorkoli že, Nininega e-maila seveda ne bom objavil (podobno kot sem npr. tetinega), v enem stavku povedano pa je šlo za to, da mi je v njem napisala, da je na internetu brskala za podatke o taborišču v Ravensbrucku in je tako na mojem blogu zasledila tisto objavo (predvidevam vsaj, da to, kajti drugje nisem omenjal Ravensbruck-a), v kateri pišem o svoji babici, ki je bila tja internirana. Potem nadaljuje, da se je takoj spomnila, da je to tista zdravnica (torej moja babica), o kateri ji je dostikrat pripovedovala mama, saj je njena mama (od Nine babica) tudi tam zaprta. In pa dodala je še, da je bila njena (torej od njene mame, ker je njena babica najverjetneje v taborišču tudi umrla) velika želja, da bi obiskala mojo babico oz. kakorkoli stopila z njo v kontakt.

Jaz pa sem ji seveda takoj odpisal in ji poslal naslov bivališča in GSM številko od moje babice, tako da upam, da se bo njeni mami končno uresničila ta dolgoletna želja!!

P.S. – Tisti “...” zgoraj v uvodu pa sem dal tja samo zato, da je zamenjal nadimek, ki ga v naši familiji uporabljamo za mojo babico. Pač, da se mu kdorkoli ne bi po smejal oz. da ne bi bil vzrok za kakšno novo norčevanje, na kar pa sem se sicer zadnje čase res že kar navadil. :)

Tadej

4 Responses to “Dva zanimiva e-maila v zvezi z mojo babico”

 1. ceri says:

  Zanimivo zgodbo ima povedati tvoja babica.

 2. tadej says:

  No, danes pa sem dobil e-mail od predsednice Društva onkoloških bolnikov Slovenije in sicer gre pri vsej stvari za to, da hočejo za njihovo društveno revijo Okno narediti intervju z mojo babico, ker pa je moja babica baje preveč skromna in naj ne bi najraje nič povedala o sebi, kaj šele, da bi se pustila pohvaliti (to so njene besede; ne vem, ali so že delali/poskušali narediti ta intervju, ali kaj) in ker je na spletu našla mene (predvidevam, da tale moj blog), mi je ta gospa napisala, da ima neko idejo in da bi me rada prosila za sodelovanje.

  Tadej

 3. d says:

  Spoštovani!

  Slučajno sem našla tole stran in sedaj “čisto na slepo” pošiljam tale mejl.
  Tudi sama bi rada poslala vaši babici eno pismo (ali na vaš mejl) v zvezi
  s koncentracijskim taboriščem Ravensbruck, kjer je bila moja že pokojna teta.

  Lp

 4. tadej says:

  Oprosti, sem čisto (in popolnomo nenamerno!) spregledal tale tvoj komentar; ne vem zakaj se mi ga je WordPress odločil dati med komentarje, ki jih je potrebno potrditi, ker očitno ni spam (nima nobene take lastnosti, npr. ogromno nekih linkov, napisan v kakšnem tujem jeziku ipd.)

  Moja babica svojega e-mail naslova žal nima (konec koncev je stara 94 let in ne zna ravno s kompljuterji :D ), tako da seveda, lahko pišeš tudi meni, pa ji jaz predam vsebino. Ti bom na tvoj e-mail (ki sem ga dobil v WordPress Dashboardu) poslal svoj bolj aktiven e-mail naslov. Če hočeš pa ji jasno lahko pišeš tudi osebno pismo na naš naslov.

  l.p. Tadej

Leave a Reply