Firefox 3: moji prvi vtisi o tej različici

Danes pa vas svoje bralce obveščam, da sem si včeraj zdownloadal novo in tudi končno (skratka ne-beta oz. ne-RC) različico 3.0 nam vsem tako priljubljenega OS spletnega brskalnika Firefox (zakaj že včeraj, torej na isti dan, ko so ga dali na server na voljo za download, glej spodaj) in ga z velikim užitkom uporabljam že v bistvu cela dva dneva. Jah, je pa res, da sem si ga snel preko FTP-ja, kar pa ne vem če se bo štelo za Guinness World Record (sem celo izpolnil tisti “Pledge”), ali ne. No, pa kakorkoli že bodi, v vsakem primeru pa s tem dejanjem (t.i. “dolvleko” po slovensko), predvsem pa z uporabo le-tega programa na nek način podpiram Mozilla Foundation in princip odprto-kodnega programja.

Pa še malo bolj podrobno o vsem skupaj: snel sem si ga preko FTP-ja (konkretno gre za “ftp.mozilla.org:21“) in glede na OS, katerega jaz uporabljam, iz “.../pub/firefox/releases/3.0/win32/en-US/” direktorija. Je bil pa sever v tistem času res pod hudim pritiskom (glej tudi spodaj), tako da sem za to porabil kar nekaj časa oz. točneje, kar nekaj poskusov konektanja. Namreč, nekaj časa sem non-stop dobival “421 There are too many connected users, please try later.” v Total Commander FM-programu; za veliko več o tem programu pa si lahko pogledate tole objavo.

Moj Firefox 3 affiliate banner:

Spread Firefox - Firefox 3 - Spread-Firefox-Firefox-3.png

Kakorkoli, kot rečeno, ga od včeraj uporabljam res z velikim užitkom in sem zadovoljen z vsemi novimi zadevami/opcijami (glej naprimer tudi stran Firefox 3 Release Notes), več kot očitno je tudi, da se zažene skoraj dvakrat hitreje kot zadnja 2.X.X.XX različica (to je bila 2.0.0.14), pravtako pa sem tudi vesel, da ga med drugim lahko še vedno uporabljam v “navezavi” s programoma Firefox Preloader in Proxomitron, seveda, za oba je potrebno imeti naštiman t.i. User variable “MOZ_NO_REMOTE” z vrednostjo 1, no, ali pa zaženeš FF profil z “-noremote” CL parametrom, pa tudi spremembe, ki sem jih naredil v “userChrome.css” fajlu (pod “chrome” direktorijem; oba, torej fajl in direktorij moraš ustvariti sam) se še vedno upoštevajo v GUI-ju.

Najprej sem hotel podaljšati tole objavo s tem, da bi objavil vse moje komentarje z Domnovega bloga (glej spodaj), pa sem se naknadno premislil, no sem se pa potem spomnil, da bi pa bilo vseeno smiselno semle skopirati nek moj komentar (bajdvej, je drugi po vrsti) iz objave Adwords phishing tudi v Sloveniji na blogu od Mitje Mavsarja, v katerem sem omenil določeni reči, ki jih jaz izklopim zato, ker še vedno uporabljam dial-up povezavo in mi jemljejo dragoceni “bandwidth”.

Ups, oprosti Mitja, ampak nujno moram postat še en komentar. Kot prvo sem ugotovil, da tista diskusija na “CastleCops” forumu, katero sem polinkal v prejšnjem komentarju, niti nima direktne zveze s to tvojo objavo (v spominu sem namreč imel, da jo ima, potem pa sem šel naknadno prečekerat), tako da se vsem oproščam za pomoto/zmedo.

Kot drugo pa glede brskalnika Firefox in njegovega anti-phish sistema, ko ga je že ravno omenil “ruph”. Jaz osebno sem si ga izklopil (če se ne motim z “browser.safebrowsing.enabled”, false” user_pref-om v “prefs.js” fajlu, to pa zato, ker drugače FF stalno updejta ta njegov t.i. “blacklist” (mimogrede, ime fajla je “urlclassifier2.sqlite”, nahaja pa se ali v programovem inštalacijskem direktoriju, ali pa v profile direktoriju), pač, ker sem še vedno na dial-up konekšnu in tako že iz principa kjer se le da izklapljam vse take zadeve (npr. tudi RSS-ja ne uporabljam preko FF-ja, ampak raje uporabljam programček GreatNews), ki ti sami od sebe, ne pa recimo na user-request, jemljejo dragoceni “bandwidth”.

P.S. – Več o vsem tem, torej o FF-jevem anti-phish sistemu, namenu in updejtanju zgoraj omenjenega blacklist-fajla itd., pa si npr. lahko preberete tule:
MozillaZine KB – Urlclassifier2.sqlite.

l.p., Tadej

No in če je tam šlo za fajl z imenom “urlclassifier2.sqlite” (in vnos “browser.safebrowsing.enabled“), sem pa pri tej novi različici s programom FileMon odkril, da ta verzija stalno updejta nek “places.sqlite” fajl (in s tem torej tudi “troši” HTTP requeste), ki pa, kot sem tudi preveril, ni povezan z “browser.safebrowsing.malware.enabled“, tako da moram še odkriti (kateri user_pref je za to “odgovoren”), kako se to zadevo izklopi.

Hehe ja, sem pa tudi o vsem tem pisal v komentarjih pod Domnovo objavo z naslovom Firefox Download Day!, kjer sem bralce celo obveščal o že zdownloadanih odstotkih “Firefox Setup 3.0.exe” setup-fajla, na katerih sem trenutno bil.

P.S. – Aja, drugače pa kar se tiče FF-ja in omembe le-tega na tem mojem blogu; o njem sem nazadnje pisal v tejle objavi o tem (ja, obstaja več načinov), kako lahko zmanjšaš velikost bookmarks fajlov, pred tem pa v tejle in tejle objavi že leta 2006, v katerih sem pisal o raznih trikih, ki se tičejo omenjenega brskalnika.

Tadej

3 Responses to “Firefox 3: moji prvi vtisi o tej različici”

 1. tadej says:

  Ups, sedaj naknadno pa sem ugotovil, da Firefox tega “places.sqlite” fajla mogoče sploh ne updejta (ker vanj piše tudi ko si “off-line” oz. nisi skonektan na Internet), ampak sumim, da je to nekakšen “nadomestek” za “bookmarks.html” fajle iz prejšnih verzij (no, čeprav tudi pri v_3.0 obstaja nek novi fajl poimenovan “bookmarks.json“), sem pa poleg tega tudi odkril, da pa se očitno non-stop updejta nek drug fajl z imenom “urlclassifier3.sqlite“, za katerega pa sumim, da je dejansko povezan z user_pref-om “browser.safebrowsing.malware.enabled” (glej tudi zgoraj samo objavo); no, vsaj za to funkcijo pa natančnoo vem, kako se jo onemogoči.

  Nič, očitno bom moral to updejtanje preveriti s programom TcpView (isto od Sysinternals, kot “FileMon” omenjen zgoraj v sami objavi), da bom 100% siguren, kaj se pravzaprav dogaja!!

  Tadej

 2. Luka says:

  Ma ja sej maš prav.

 3. tadej says:

  No, naj vas opozorim še na moje poste na “Ars OpenForum” forumu (kot vedno, moj nick je shirker), konkretno mislim na diskusijo Firefox 3, pri čemer je moj prvi post zadnji na strani 3, ostali moji posti pa sledijo na strani 4.

  Tadej

Leave a Reply