Zakaj v bistvu sovražim mobilne telefone

Nekaj dni nazaj sem malo po-eksperimentiral in sem svoj mobilni telefon pre-konfiguriral iz absolutno neslišnega v sicer še zmeraj takorekoč neslišnega, ampak z vklopljeno opcijo t.i. “vibre”. No in moram reči, da sem to že po prvem dnevu obžaloval in naštimal moj “mute profil” (ki ga imam stalno vklopljenega) nazaj na absolutno neslišnost. Namreč, jaz imam svoj GSM ves čas potihem, to pa zato, ker preprosto vem, da ga vsake toliko časa tako ali tako vzamem v roke in preverim, če me je ta vmes kdo klical in nato (jasno, če so bili kakšni klici) pokličem le tiste osebke, s katerimi res hočem govoriti, za druge pa se bo že našel čas (ali pa tudi ne) in to točno in samo takrat, ko bom jaz tako hotel!!

Tokrat pa me je k pisanju tele objave in k razkritju mojega odnosa do mobilne telefonije spomnila opomba v mojem Sopca “to-do” fajlu, kjer sem imel shranjen link do objave Klici ob dveh ponoči (na “The depths of ma mind” blogu od Katre) in moj komentar pod njo, katerega v celoti objavljam še tule spodaj.

Jah kaj naj rečem, res se mi smiliš. Ampak ravno taki pripetljaji so razlog, da imam jaz svoj GSM 24/7 na “mute”. Nekako tudi ne maram tega, da odkar imam mobilca, naj bi baje “moral biti” non-stop dosegljv, non-stop vsem na voljo. Ne, kot rečeno, preprosto jaz ga imam raje ves čas potihem in potem (če so seveda bili vmes kakšni klici) pokličem le tiste, katere res hočem poklicati. Za druge se bo že našeč čas, ko bom jaz sam tako hotel, kaj ne ??!.

l.p., Tadej

In čeprav se jasno zavedam vseh prednosti, ki jih prinaša mobilna telefonija (in jih seveda tudi sam koristim), gre v resnici pri stvari (kot ste lahko prebrali zgoraj) tudi za nekakšen moj osebni “princip” oz. bi lahko rekel tudi za neke vrste “trmo”, da enostavno ne maram tega, da odkar imamo vsi GSM-je, naj bi “morali biti” non-stop dosegljvi oz. non-stop vsem na voljo. Zato tudi imam, kot rečeno, svoj GSM ves čas potihem, kar mimogrede moji dobri prijatelji tudi dobro vedo (in vedo tudi to, da jih bom sigurno kmalu poklical nazaj), za vse ostale pa velja, da jih bom poklical (če jih bom) takrat, ko bom jaz sam tako hotel.

Drugače je pa dejstvo, da že tako ne maram, da ko se npr. pogovarjam (v živo, ne po telefonu) z nekim prijateljem, le-temu začne (po možnosti bolano na glas) zvoniti telefon, kar jasno grobo prekine najin pogovor in je nasploh ena od stvari, ki jih hudo sovražim. No in nikakor pa ne bi prenesel tega, da bi se to isto dogajalo meni, skratka ne samo med pogovorom z nekom itd., ampak tudi v raznih drugih “kočljivih” situacijah, recimo ko bi kaj bral, ravno gledal konec mojega priljubljenega filma, ali pa delal čisto kaj tretjega, pri čemer je potreben mir in koncentracija.

Tadej

5 Responses to “Zakaj v bistvu sovražim mobilne telefone”

 1. urska says:

  Moram rečt, da grejo men tud hudo na živce. Ja, se z nekom pogovarjaš in mu nonstop zvoni ali dobiva smse. No, tudi meni se to dogaja, zato pa si privoščim dneve na off, ko ga zabrišem v sobo in ga cel dan ne preverim. Obenem si dovolim tudi, da včasih koga ne pokličem nazaj. Pa tudi, da ne dvignem telefona. Žal imam klicev še vedno preveč in se mi zdi to groza, ker ko nekaj počneš, de to dekoncentrira.

 2. lundee says:

  Zaradi pritiskov okolja sem si kupil mobitel in sem zdržal ravno 14 dni. V teh 14 dneh je bilo 95% pogovorov čist brez veze. Težje se je z nekom zmenit za kraj in uro. Če nimaš mobitela rečeš takrat pa takrat tam in tam. In potem se je treba tega držat.
  Tko da sem spet brez.

  Se da čisto lepo brez. Vsi vejo moj mejl, vsi vejo kje živim. Če me kdo hoče najdit me bo že.
  Isto pa gre men na živce. Ko z nekom preživim skupaj kakšno urico, od tega je več kot pol časa na mobitelu. Ta čas pa jaz razmišljam, da bi bolje razmišljal kje drugje.

  ajd…

 3. bučA says:

  Jst mam enako mnenje o telefončičh k ti. Najbolj mi gre pa na živce, če me zbudi telefon. OBOL!

 4. Witold says:

  Vse lepo in prav kar se tiče bontona in občasnega “odklopa”, vendar če bi imeli vsi ignorantsko telefone konstantno na silent, bi ogormno nujnih in tekočih zadev vzelo 5x več časa in energije, nekateri si to lahko privoščijo, drugi ne, zelo preprosto…

 5. Čizma says:

  Ja, wm je use lahko, a men pa ni. Jaz sem mlad, pa morem met telefon zarad matke..

Leave a Reply