Desktops: čisto nov Sysinternals program

Tokrat pa bom pisal o čisto novem programu Desktops (od avtorjev s spletnega mesta Sysinternals oziroma, ehm, sedaj se uradno imenujejo “Windows Sysinternals”), ki uporabniku omogoča uporabo štirih med seboj popolnoma neodvisnih “virtualnih desktopov” (podobno kot t.i. “terminali” v Unix/Linux) v Microsoft Windows operacijskem sistemu.

Kot sem že večkrat omenil tudi tule na tem mojem blogu (naprimer tejle objavi leta 2006), jaz osebno namesto Explorer-ja uporabljam program “Blackbox for Windows” (točneje, bbLean varianto programa; glej zgoraj linkano objavo, kjer sem res podrobno pisal o njem) kot MS Windows-ov “default-shell”.

A vseeno mi je med prebiranjem novih reči v mojem GreatNews RSS-readerju v oči padel link do tegale posta na Sysinternals TechNet blogu, kjer omenjajo, da so pri Sysinternals dali ven nov programček z imenom “Desktops” (v1.0).

This new utility enables you to create up to four virtual desktops and to use a tray interface or hotkeys to preview what’s on each desktop and easily switch between them.

Sem pa imel na začetku (to je pri prvem zagonu) z njim nekaj problemov, sicer izključno zato, ker ne uporabljam Explorer-ja kot “OS-shell”, tako da sem moral celo restartati svoj računalnik (kar totalno nerad počnem, še posebej, če nimam priložnosti prej ugasniti nekaj konkretnih programov), ker nisem videl druge rešitve. Ampak seveda, jaz ne bi bil jaz, če ni bi že pri naslednji uporabi programa pogruntal, kako uporabljati oba programa (torej “Blackbox” in “Desktops”) v “sodelovanju” enega z drugim.

Vse to pa sem res v detajlih opisal v “Desktops is a very (too) powerful program” diskusiji, ki sem jo o tem odprl na Sysinternals forumu.

Tadej

6 Responses to “Desktops: čisto nov Sysinternals program”

 1. ruph says:

  Si že kaj razmišljal, da bi sprobal linux?

  Ubuntu (http://www.ubuntu.com/) je kar priljubljen primerek, jaz sem pa sicer pristaš Suse (http://www.opensuse.org/) distribucije.

  Čisto možno, da ti bo všeč…

 2. Krof Drakula says:

  Če imaš vsaj 1G RAM-a, se ti splača razmisliti o virtualizaciji, npr. VirtualBox. Po novem podpira “seamless mode,” ki se obnaša kot VMWare Fusion na OSX.

  Primer:

  (http://zhwau.net/temp/virtualbox-seamless.png)

 3. tadej says:

  Hvala obema za komentar, drugače pa glede uporabe Linux-a; nekaj let nazaj sem se kar podrobno seznanil z zelo kompaktno Linux distribucijo “Slackware” (imenovano tudi “Zipslack”), no, res sicer samo z “command-line varianto” (z vsem znanim “bash” shell-om in “Midnight Commander” file-managerjem, ki pa sem ga naknadno dodal sam), ampak je pač tako, da že samo inštalacija zahteva kar nekaj znanja, npr. s posebnim postopkom/testi moraš najti pravo particijo, da potem lahko zeditiraš “linux.bat” fajl (”root=/dev/XXXX” vrstica v omenjenem fajlu, pri meni je “root=/dev/hda1 rw“), da ne govorim o mučnem ubadanju s konfiguriranjem modema (in Interneta nasploh), iskanju in vpisu pravega monitorjevega “refresh rate-a” (do zadnje decimalke natančno; no, to res samo v primeru, če hočeš inštalirati še “KDE“) itd.

  Jasno, nekaj malega pa imam izkušenj tudi s “Knoppix-om” (ja Davor, poznam pa tudi “Ubuntu” in razne druge distribucije, toda res samo v smislu, da vem za njih), ampak tega sem laufal samo preko CD-ja.

  Tadej

 4. tadej says:

  Aja in pa seveda, glavni razlog za ne-uporabo Unix/Linux operacijskih sistemov pa se skiva pri preprostem dejstvu, da je pač velika večina programov (heh jasno, vključno z igricami, katerih pa sicer res takorekoč sploh ne igram več) pač napisana za uporabo v MS operacijskih sistemih.

  In roko na srce, operacijski sistem Windows je pač nekako le najbolj “user friendly” (s mislim npr. na GUI) in daleč najbolj razširjen oz. z največ uporabniki, še posebej recimo za neuke uporabnike (kar sam sicer nisem oz. se sam nimam za le-takega), pa tudi večina mojih prijateljev uporablja ali XP ali Visto, tako da jim lahko s svojim znanjem tudi brez problemov pomagam ven iz njihovih težav.

  No ja, svet server-jev, ki (vsaj kolikor je meni znano) večinoma laufajo na Unix/Linux “platformah” (ni pa to moje področje), to je pa jasno čisto druga pesem!!

  Tadej

 5. Perun says:

  No tale komentar je jasno od nekoga, ki ze zelo zelo dolgo ni vidu linuxa od blizu – sam sicer uporabljam “terminal” linux na serverjih, ampak na desktopu pa jasno da ne … instalacija enega ubuntuja, je danes hitrejsa in lazja kot instalacija windowsov (morebiti bi lahko bili problemi na kaksnem eksoticnem hardwareu, sam nisem imel problemov nikjer) – vse laufa iz prve … programe uporabljam enake na winsih in linuxu – ff, tb, open office … z winejem pa dela celo photoshop …

  Tko, da morebiti bi se splacalo spet malce pogledat:P Vec desktopov je pa se vedno po “defoltu” :D

 6. fet says:

  se strinjam s Perunom, linux je prerasel te težave. Uporabljam več distribucij, na laptopu imam Kubuntu, ki se mi je inštaliral hitreje (in bolj enostavno) od Viste, pa še manj težav imam z wirelessom …

Leave a Reply