Uporaba pomišljaja in podčrtaja v URL-jih

Po kar nekaj časa spet ena objava striktno povezana z webkoding-om oziroma z webdizajn-om, pri čemer je jedro same objave vprašanje, kaj je bolje: uporabiti pomišljaj, ali uporabiti podčrtaj v naslovu spletnega mesta in dalje v povezavah po pod-straneh na tem spletnem mestu, torej ne samo v imenu domene, ampak v celem URL-ju, vse to seveda najprej iz čisto praktičnega, pa tudi iz SEO vidika. No in odgovor se glasi, da je boljša uporaba pomišljaja, kot podčrtaja, vsaj moje osebno mnenje je tako.

Kot primer, da si boste lažje predstavljali vse skupaj, vzemimo URL od moje zadnje objave izpred štirih dni. Kot lahko vidite, WordPress uporablja znak “-” (ali pomišljaj) v URL-ju, medtem ko za ime pod-domene uporablja “.” znak.

 • Uporaba pomišljaja (dejansko stanje)

  …/dodatek-o-teorijah-zarote-glede-wtc/

 • Uporaba podčrtaja (pogosto uporabljano)

  …/dodatek_o_teorijah_zarote_glede_wtc/

V zgornjem odstavku sem že omenil, da WP za pod-domene uporablja znak “.”, predstavljajte pa si, da bi si želeli registrirati ime domene, ki bi vsebovala besede “vse”, “za” in “webdizajnerje” na www. in pa na .com TLD-ju. Jasno, po istem principu bi lahko naredil primer tudi za celotne URL-je (torej “http://www.vse-za-webdizajnerje.com/vse-za-webdizajnerje.index.php” vs. “http://www.vse_za_webdizajnerje.com/vse_za_webdizajnerje.index.php“), no, kakorkoli že, stvar bi potem izgledala takole, vključno z dodano tretjo varianto z uporabo “.” znaka.

 • Uporaba pike (pogosto uporabljano)

  http://www.vse.za.webdizajnerje.com/

 • Uporaba pomišljaja (zelo dobra izbira)

  http://www.vse-za-webdizajnerje.com/

 • Uporaba podčrtaja (najslabša možnost)

  http://www.vse_za_webdizajnerje.com/

Za veliko več o tej dilemi si poglejte Dashes vs. underscores objavo na Matt-ovem blogu o “gadgets-ih, Google-u in SEO” (predvsem, da si boste lahko morebiti ustvarili svoje mnenje), tole spodaj pa sta zadnja dva odstavka iz te objave.

I’ve stylized the conversation quite a bit, but I remember how impressed I was that Google indexed numbers and some punctuation (come to think of it, search engines have come a long way in five years). With underscores, Google’s programmer roots are showing. Lots of computer programming languages have stuff like _MAXINT, which may be different than MAXINT. So if you have a url like word1_word2, Google will only return that page if the user searches for word1_word2 (which almost never happens). If you have a url like word1-word2, that page can be returned for the searches word1, word2, and even “word1 word2?.

That’s why I would always choose dashes instead of underscores. To answer a common question, Google doesn’t algorithmically penalize for dashes in the url. Of course I can only speak for Google, not other search engines. And bear in mind that if your domain looks like www.buy-cheap-viagra-online-while-consolidating-your-debt-so-you-can-play-texas-holdem-while-watching-porn.com, that may still attract attention for other reasons. :)

Še posebno zanimiv in relevantnih pa se mi (poleg ostalih, tudi smiselnih komentarjev) zdi tudi 14. komentar po vrsti od “Chris-a” z dne 25.8.2005 pod zgoraj omenjeneno objavo.

Firstly, if you’re looking for a literal underscore, why not use quotation marks around your search term? Shouldn’t the smart computer nerds know to do this?

Furthermore, an underscore has always stood as the replacement for a space in text formats where spaces were not possible. This is because an underscore has no grammatical use, whereas a hyphen does. This convention precedes Google, and the Web in general.

For instance, consider the quandry of Catherine Zeta-Jones

If you are to use hyphens to represent spaces in her name you would write it Catherine-Zeta-Jones. This is ambiguos as the viewer cannot tell if she hyphenates her last name, or if the hyphens are merely space replacement.

If you wrote it Catherine_Zeta-Jones it’d be obvious that her last name is hyphenated.

This is but one example, there are many other. So by the nature of the grammatical significance of a hyphen it will never be as good of a space substitute as an underscore. Using hyphens was not a stroke of genius on Google’s part, but rather a rare example of shortsightedness that has been encouraging a step backwards in Internet usability.

Čisto za konec pa dodajam še moj komentar v tejle objavi na ruph-ovem blogu tule na Sopci, kjer sem prvič sploh omenil to dilemo.

Glede imen domen brez in z “-” znakom; najbrž se še spomniš, Davor, ko sem te po e-mailu spraševal o izbiri imen za moje pod-domene na 50webs free-hostu, konkretneje, spraševal sem te, ali je bolje npr. “tadejpersic.50webs.com” ali “tadej-persic.50webs.com“…

Kot nekako povezano s to tematiko pa si lahko preberete Dashes vs. underscores objavo na blogu od “SEO eksperta” Matta Cuttsa (gre sicer za uporabo “-” in “_” znakov in to v celotnem URL-ju in ne samo v imenu domene); ehm, v bistvu že dolgo nameravam tudi sam blogati o tej temi, pa vedno pride kaj vmes, torej imam že kaj drugega (bolj aktualnega) za objaviti.

Tadej

Pa lepe pozdrave, Tadej

Leave a Reply