Moje pismo bralcev v današnjem Delu

V današnjem Delu so spet objavili moj dopis (ali “pismo bralca”), ki sem jim ga preko e-maila poslal že pred prazniki ta vikend. Kot boste lahko prebrali spodaj, gre pri vsej stvari za moje pritoževanje glede načina parkiranja avtomobilov v okolici Študentskega naselja v Rožni Dolini v Ljubljani. Za eno tako podobno “pismo bralca” (v tem primeru sicer za “Sobotno Prilogo“), ki mi ga pa niso objavlli, pa glej tole objavo iz leta 2006.

Kot rečeno gre pri tem dopisu za moj pogled na problematiko parkiranja avtomobilov v okolici Študentskega naselja v Rožni Dolini, tule spodaj pa je celotno besedilo, kakor sem ga v originalu (oni so ga namreč malce spremenili) poslal, objavljeno pa je bilo danes, 3.11.2008 pod rubriko “Odmevi” na strani 5.

Kje so mestni redarji?

S tem dopisom bi rad opozoril na problematiko parkiranja osebnih vozil v okolici Študentskega naselja (Šn) v Rožni Dolini v Ljubljani, predvsem vzdolž Svetčeve ulice (od križišča le-te s cesto 27. aprila, do bivše gostilne Katrca), pa tudi po ostalih ulicah v bližnji okolici, medtem ko je stanje najhujše pri uvozu v Šn, torej na križišču Svetčeve in Bajtove ulice.

Namreč, če so dolga leta lastniki vozil le-ta parkirali tako, da je bila na primer polovica avtomobila na cesti, polovica pa na pločniku (in se je tako še vedno dalo normalno hoditi mimo parkiranih vozil, poleg tega pa ima večina pločnikov na tem območju zraven zelenice), se je v zadnjih dveh, treh letih začelo dogajati to, da vozniki svoja vozila parkirajo kar v celoti na cesti (in s tem zasedejo večino širine enega od dveh voznih pasov), kar je po mojem mnenju popolnoma nelogično in nedvomno slabše kot prej.

Posledica takega načina parkiranja je to, da postanejo okoliške ulice praktično enosmerne, prav tako pa je zavijanje iz njih oz. na njih izredno otežkočeno (ali bolje, skoraj nemogoče), ker poleg tega, da tako parkirana vozila zasedajo en vozni pas, vozniku zastirajo pogled na levo in desno stran ceste, na katero zavija. Slišal sem sicer za nek (morda nov) zakon, ki bi morebiti lahko bil razlog za to (nevarnost povzročajočo) prakso, namreč, parkiranje na pločniku naj bi bilo bojda prekršek, se pa, če je temu res tako, sprašujem, ali morda parkiranje na sami cesti to ni?

Situacija je skratka nevzdržna (da ne omenjam stanja na dan kakšne prireditve v Šn) in se zato sprašujem, kje so vendar mestni redarji oz. policija, da bi končno naredili red.

Tadej Peršič, c. 27. aprila 5, Ljubljana

Lep pozdrav, Tadej

8 Responses to “Moje pismo bralcev v današnjem Delu”

 1. Badog says:

  ko grem jest v rozno pustim avto lepo na cesti … ce pa nimate parkingov …

 2. kai says:

  Dodala bi še ceste V, VII in IX. Za popenit.

 3. tadej says:

  @Badog: Čaki malo, pa to, da ni parkingov ne more biti izgovor (je pa na žalost razlog) za to početje!! In pa ponavljam, če se že mora parkirati na tem območju, zakaj ne tako kot vsa leta prej (pol avta na cesti, pol na pločniku), ampak tako, da parkirana vozia naredijo te ulice enosmerne in s tem nevarne(jše)?!

  In pa ali mogoče ti veš (ali pa kdo drug): ali parkiranje na cesti (napram parkiranje na pločniku) ni prekršek?!

  Tadej

 4. trik says:

  Kaj pa naj bi po tvoje studenti poceli? puscali avtomobile na dolgem mostu?
  Najbol fino bi pa blo ce bi studentsko naselje kr v celoti prestavl nekam na periferijo, se mi zdi da bi s prodajo zemljisca v rozni dolini lahko zgradil 2x vecji objekt nekje drugje :)

 5. tadej says:

  Ne Grega, v prvi vrsti pravim to, da če že parkirajo bi bilo veliko bolj smiselno/logično, če bi to počeli tako kot doslej, torej še enkrat, s tem mislim: pol avtomobila na cesti, pol pa na pločniku!!

  Tadej

 6. tadej says:

  Včeraj sem pri mami na njenem računalniku odkril (se mi je pa potem moj kompjuter sesul ravno sredi tega, ko sem tole postal, zato šele danes spet re-postam), da je to moje pismo bralcev, sicer v malo spremenjeni obliki (torej tako, kot je bilo objavljeno v Delu), vidno tudi na strani “Kje so mestni redarji?” na portalu Scribd.

  Tadej

 7. linolina says:

  V študentskem naselju za zapornicami so pa prazna parkirišča… (jih oddajajo). Ko smo adaptirali hišo, smo morali za dve družini zagotoviti 4 parkirišča. Glede na to, da ima skoraj vsak študent že avto, študentsko naselje pa širijo(za eno nadstropje višji blok), bi morali zagotoviti tudi oni parkirne prostore, razmišljati morda o garažni hiši…, vsekakor pa omogočiti parkiranje na že izgotovljenih parkirnih prostorih. Konec koncev bi lahko tudi nekaj zelenic žrtvovali v ta namen, saj bo študentov z avtomobili vedno več

 8. [...] taki podobni objavi na tem blogu (z mojimi pismi bralcev) glej tole objavo iz leta 2008 o problematiki parkiranja avtomobilov v okolici Štud. naselja v Rožni Dolini v [...]

Leave a Reply