Včeraj sta dva tipa oropala mojo babico

Jah res hudo bedno, namreč kot že sam naslov objave pove, so včeraj na poti iz banke (in to vsega skupaj 100 do 200 m od naše hiše), oropali oz. okradli mojo babico; čisto kot mimogrede, ker sem pač o njej že pisal (oz. jo omenjal) tule na tem mojem blogu, za malce več čisto tako na splošno o njej glej tole, potem to, pa morda tudi tole objavo.

V glavnem, jaz sem še ležal v postelji, ko je domov pretresena prišla moja babica in začela nekaj govoriti o tem, če ji pomagam najti tel. imenik in pa kako se prekliče bančne kartice. Tako sem nato uspel počasi izvedeti, da je bila malo prej v banki (dvignila je 300) in da je sedaj, tik preden je vstopila v stanovanje, ugotovila, da ji manjka njena denarnica.

Sedaj, ena od možnosti je bila, da jo je pozabila ali na pultu oz. šalterju v NLB na Trgu Republike 2 (to je tista stavba, t.i. “dvojček” od bivše Iskre), ali na neki klopci (tudi znotraj banke), kjer ima navado, da se usede, prešteje in spravi denar, no, povedala pa je tudi, da sta jo tukaj pri Tivolski žel. postaji ogovorila (in se tudi nekako “okoli smukala”, skratka, da si niso gledali čisto iz-oči-v-oči) dva sumljiva tipa temnejše polti in jo nekaj spraševala v smislu: “kje je tukaj stanica“, in se potem hitro pobrala in še nekaj zamrmrala, da gresta itak raje na avtobus. No in tako mi je postalo hitro jasno, kaj se je po vsej verjetnosti zgodilo. Dodatna nesreča pa je bila še ta, da jo je (denarnico) tokrat izjemoma imela v znanjem žepu bunde in ne v nahrbtniku z zadrgo, kot ponavadi.

Kakorkoli že, potem je sledilo klicanje na banko (vse to sem opravljal seveda ja, ker je bila babica takrat pač preveč pretresena), kjer so preverili, če je ni res slučajno pozabila tam, potem klicanje na banko (spet druga številka in “centrala”) in preklic kartic, pri čemer je morala vseeno potem še osebno v banko nekaj podpisati, in pa dolgo, recimo da skoraj 3/4 urno čakanje policije (samo zadrževali so naju, da nisva šla čimprej urediti stvar do konca v banko), da so samo prišli in popisali dogodek in odšli.

In tako sva se z babico le odpravila v banko, in to vsak po svoji poti; jaz sem medtem (babica pač ne hodi ravno hitro pri 90-ih) še na hitro pregledal takorekoč vse koše za smeti v Tivoliju, če bi tista dva kurca slučajno pobrala ven denar in kartice, denarnice se pa čimprej znebila, torej jo npr. nekam v bližnji okolici odvrgla.

Za zaključek naj še povem, da sem babico večkrat opozarjal glede tega (možnega “napada” nanjo; poleg vsega je namreč izredno drobcene postave in nekako “krhka”), predvsem kar se tiče neke naramne torbice, ki jo občasno nosi; pri tej bi se namreč lahko zgodilo, da bi jo nek tak torbičar močno povlekel zanjo, tako da bi na koncu padla in si še kaj zlomila, kar je za tako starega človeka včasih lahko “smrtna obsodba”, ker se tekom zdravljenja poškodbe neha gibati (oz. opravljati dnevne aktivnosti, kar je nujno pri taki starosti) in preprosto “zakrni”, potem gre pa samo še navzdol. Tako da je pravzaprav še sreča v nesreči, da se vsaj ni kaj takega zgodilo!!

P.S. – In ravno vse te aktivnosti, ki jih pri svojih letih babica še opravlja, jo ohranjajo pri dobrem zdravju, namreč kot sem napisal v tejle objavi, v kateri sem pisal o babici (pa tudi o dedku po mamini strani), sem recimo med drugim omenil, da pri svojih 87 letih (sedaj že 90 letih) še vedno vozi avto, hodi po nakupih v SPAR, na sprehode na Rožnik in izlete na Kras oz. Primorsko, potem ene dvakrat na leto tudi na obisk k svoji hčeri (torej moji teti) v G.B. itd.

Tadej

3 Responses to “Včeraj sta dva tipa oropala mojo babico”

 1. fet says:

  ajej … treba bolj pazit in manj poslovat z gotovino.

 2. tadej says:

  Ja, samo ravno v tem je problem, babica je pač navajena na govtovino in jo je nasploh težko prepričat (če pa že, pa potem naučiti, kako se stvari uporablja) na razne novotarije. Ampak v bistvu je ravno v tem (bila pri tem dogodku) ena mala sreča, namreč vsaj ni imela PIN-a v denarnici, kot se to dostikrat zgodi, ko oropajo stare gospe, ki si pač ne morejo več zapomniti četudi samo vsega serije štirih cifer in nosijo potem PIN napisan na listek kar s sabo.

  Tadej

 3. Tadej says:

  No, danes se je to opisano zgoraj takorekoč dobesedno ponovilo; kakšno urico in pol nazaj so babico spet okradli in to ponovno dva tipa (Romuna/Bolgara ali cigana oz. karkoli že) in tokrat se je to celo zgodilo kar v veži od naše hiše!!

Leave a Reply