Današnja menjava grafične kartice itd.

Prejle, ko trenutno nisem imel nič drugega za početi, sem se po kar dolgem času odločil da je čas, da spet odprem in malo počistim notranjost računalnika, v glavnem zato, ker je temperatura spet začela počasi naraščati in ja, spet mi je, podobno kot sem to opisal že v tej objavi, temperaturo (konkretno imam v mislih CPU senzor, pa tudi temperatura od trdega-diska je bila že dokaj kritična) spet uspelo znižati skoraj za celih 10 C.

Sem pa to priložnost, torej odprto ohišje, izkoristil še za zamenjavo grafične kartice (ven sem vzel nVidia GeForce4 MX 440 in vstavil mojo staro ATI Rage128 PRO II), katera bi lahko bila (poleg PSU enote, kateri ne deluje ventilator) vzrok za moje resne težave z resetiranjem računalnika, kar sem obširno opisal v tejle objavi, za še več o tem pa skoči na Random restarts that are giving me a headache diskusijo, ki sem jo o tem mojem problemu sedaj že kar nekaj cajta nazaj odprl na “Ars OpenForum” forumu.

Na ta način bom vsaj eliminiral enega od možnih povzročiteljev (ali bolje, krivcev) za ta skrivnostna (to pravim zato, ker se restart zgodi brez nekega “reda” oz. razvidnega “vzorca”), predvsem pa totalno moteča (vsak tak restart namreč vsakič malo “poškoduje” oz. vsaj “obrabi” PC-jeve komponente) resetiranja, skratka, če se bo po zamenjava kartice ta restart spet zgodil, bom skoraj zagotovo vedel, da je zanje kriv PSU.

/INSERT: OK, priznam, kurčev restart se je dejansko že spet zgodil in to med pisanjem tele objave, ampak jo vseeno objavljam, ker sem jo imel pač že v celoti napisano.

Glede drugih možnih vzrokov pa, RAM sem že večkrat testiral s programom Memtest86 oz. Memtest86+ (res ne vem kateri je bil) in to temeljito, tekom cele noči, pa tudi trdi-disk nima ne kakšnega “bad sector-ja” ali kaj takega (kar bi eventuelno lahko imelo za posledico restart), kaj drugega pa skoraj ne more biti.

P.S. – Pa tako sem upal (oz. bil takorekoč prepričan) da bo to rešitev, tudi npr. zato, ker ko sem probal laufati kompjuter v t.i. “Safe Mode” (ko niso naloadani vsi drajverji, predvidevam da to vključuje tudi tiste od grafične kartice) in počenjal razne stvari, ki bi običajno povzročile tak restart (npr. odpiral velike .pdf fajle, zaganjal .swf datoteke itd.), se le-ta ni dodgodil!!

Tadej

One Response to “Današnja menjava grafične kartice itd.”

  1. Kobrowsky says:

    Še kajna piši!

Leave a Reply