Zamenjal sem še PSU, pa ni nič pomagalo

S tem da “ni nič pomagalo” zgoraj v naslovu objave mislim seveda na težave z resetiranjem mojega računalnika, ki sedaj trajajo če celo leto. Namreč poleg menjave grafične kartice, opisane v zadnji objave, sem včeraj vstavil čisto novo PSU enoto, totalno močnejšo od moje stare in s kar dvema (seveda delujočima, napram ta stari) ventilatorjema.

Ampak res neverjetno, po zamenjavi sem šel veselo na Internet, odpiral razne strani z “heavy graphics” itd. in se veselil ob dejstvu, da se tisti osovraženi restart ni zgodil. No, potem pa pustim kompjuter malo v mirovanju in grem dati perilo v pralni stroj, ko pa se vrnem zaprepaden ugotovim (to, da bi se restartal ne da bi jaz kaj delal na njem se sploh redko zgodi, če se ni tokrat celo prvič), da se je PC vmes reboot-al in me čakajo običajna tri “Cmd.exe” okna (ali t.i. “command prompt” oz. “DOS okno”), ali z drugimi besedami, zalaufani trije batch fajli (več o moji obsedenosti z uporabo le-teh glej tole objavo), s katerimi zaganjam svoje programe v sekvenci enega za drugim.

No kakorkoli, je pa sedaj temperatura vseh senzorjev še dodatno padla (in to kar drastično), predvsem seveda zaradi dveh novih ventilatorjev od PSU-ja, tole spodaj pa je besedilo e-maila, ki sem ga včeraj (napisano nekam evforično) poslal prijatelju (ime sem zamenjal s “...“), ki mi je podaril ta novi PSU.

Ohoj …, ej noro ti hvala, res NORO SEM TI HVALEŽEN, to je bilo pa res totalno hudo božično darilo!! Namreč, najprej, ko sem primerjal PSU-ja (novega in starega), sem mislil, da je vse zastonj, ker je imel ta ta nov 12 in ne 10 “pinov” (tam, kjer ga konektaš na motherboard), potem pa sem videl, da na zadnjih dveh piše “for 24 pin” in da se da tisti del enostavno odlomiti stran (tako je tudi mišljeno) in sem tako uspešno zamenjal PSU, zagnal računalnik in uaaaaaaa, Windows-i so se normalno naloadali. Zdej, bil je sicer problemček, da miška in tipkovnica najprej nista delovali, ampak je bilo za to krivo to, ker ju nisem imel priključenih ob zagonu PC-ja, potem pa ko sem še zamenjal grafično kartico in tista dva priključka “vnaprej” priklopil (torej pred zagonom PC-ja), pa mi sedaj ČISTO VSE normalno deluje, zaradi dodatnega PSU ventilatorja (sicer ima itak dva, tu pa mislim tistega, ki piha navzdol proti CPU-ju) pa je sedaj temperatura od CPU-ja samo neverjetnih 30 C (napram 35 C po tem, ko sem ga par dni nazaj dobro očistil in nad 45 C, ko ni očiščen), pa tudi od hard-diska neverjetnih 33 C (napram med 45 in 50 C prej), res noro!!

Sedaj pa res več ne vem kaj bi sploh še lahko bil vzrok za te restarte (bajdvej, tekom noči sem še enkrat čekiral RAM za morebitne error-je z Memtest86+ v1.70 programom, pa nič!!), morda kar sam CPU, ali pa motherboard (matična plošča po SLO)?!!

P.S. – No jah, na srečo že čez par dni dobim nov (ne nov v originalnem smislu, je pač že rabljen) računalnik od spet drugega prijatelja, ki ima novega (hudo “zver”) in tako starega pač več ne potrebuje.

Tadej

Leave a Reply