Uspešno povezal svoj netbook in desktop PC

Tole pišem s kar nekaj zamude, pa vseeno. Kot že sam naslov objave pove, mi je uspelo med seboj povezati moj Dell Mini 9 netbook in moj desktop PC (v lokalno mrežo), ker je bilo brskanje po spletu zelo naporno z netbook-om, za e-mail (9 inch ekran je preprosto premajhen za normalno branje sporočil) in RSS pa sem kar še vedno uporabljal staro dial-up povezavo. No, res sem se skonektal samo za kakšno minuto na vsake 2-3 dni, pa vseeno, bolje je, da je sploh ne uporabljam. V glavnem, sedaj je uporaba brskalnika (manj scroll-anja, bolje za gledati filmčke na YouTube itd.) e-maila in vsega ostalega veliko bolj prijetna.

Sem pa tekom tega postopka ugotavil, da je tole mrežno povezovanje računalnikov zame še čisto neodkrit teren. No, enkrat sem o tem sicer res že pisal tu na blogu in sicer v tej objavi, je pa takrat šlo za čisto drugo reč.

1. Sem pa imel nekaj težav z povezovanjem mojega desktop PC-ja in Dell Mini 9 netbooka v mrežo preko UTP crossover kabla (to je tisti za povezat dva računalnika in ne tisti, ki poveže en računalnik z routerjem) in dalje naštimati ICS tako da bi imel dostop do Interneta tudi preko desktopa. Naprimer, vmes mi je nekako na-pol ratalo (v končni fazi pa sem moral uporabiti Network Setup Wizard, ne pa štimati Properties od posameznih LAN povezav), potem so bile tu še firewall nastavitve na obeh računalnikih, potem npr. nisem vedel za katerega je treba narediti za “Allow other network users to control or disable the shared Internet connection” pri Dell Mini, torej ali za “Vodafone Mobile Connect” konekšn (kjer potem pod Status piše: “Connected, Shared, Firewalled”), ali za “Local Area Connection 2″ (ki se preko Realtek RTL8102E Family PCI-E Fast Ethernet NIC adapterja povezuje z desktopom), ali pa kar za oba itd.

Thumb-screenshot Network Connections:

(klikni za originalno velikost)

2. Kar pa me je na začetku totalno čudilo pa je bilo to, da sem se lahko konktal iz desktopa (torej prek iste Si.mobil 3G povezave, katero uporablja Dell Mini) tudi če Vodafone Mobile Connect ni skonektan (torej tudi če izberem “Prekini Povezavo” in dalje), tudi če “MobileConnect.exe” proces sploh ne laufa. Predvidam, da ima to najbrž opraviti z “Establish a dial-up connection whenever a computer on my network attempts to access the Internet” in “Allow other network users to control or disable the shared Internet connection” opcijama.

Semle spodaj dodajam moj prvi post iz diskusije “Internet connection sharing confusion“, ki sem jo o tem odprl na Ars OpenForum-u.

As first an important note: from all the “areas” of computing, networking is my weakest one (actually, this was the first time that I needed/had opportunity to connect to computers together)!! So anyway, I have finally successfully set my desktop PC to connect to the Internet through Dell Mini netbook’s 3G connection by using the UTP crossover cable.

Now, what is really confusing to me is that I can connect to the Internet with the desktop PC even though “Vodafone Mobile Connect” (that’s the program/connection through which my Dell Mini 9 originally connects to 3G) isn’t connected, i.e. I mean even if I choose “Disconnect” and further, even if I exit the “MobileConnect.exe” process!! I am just guessing, does this have anything to do with “Establish a dial-up connection whenever a computer on my network attempts to access the Internet” and “Allow other network users to control or disable the shared Internet connection” Vodafone Mobile Connect’s options under Advanced tab??!

/EDIT: OK, I figured out this one. The way I understand it is that one thing is the “Vodafone Mobile Connect” program and the other and completely different/autonomous thing the – identically named though – “Vodafone Mobile Connect” connection (under My Computer — Control Panel — Network Connections), which is not dependant on the program (i.e. if it’s running or not, and also you can right-click and choose “Connect” on the connection itself too) and that’s the reason for me being able to browse the web even if “MobileConnect.exe” process is not running.

Thanks in advance for any explanation, shirker

Tule je pa še besedilo e-mail sporočila (to je kot vidite v slovenščini), ki sem ga o svojih odkritjih poslal nekemu prijatelju.

Evo, mi je že jasno kako to, da se lahko preko desktop PC-ja konektam na Internet četudi v oknu od “Vodafone Mobile Connect” programa izberem “Prekini Povezavo” in/ali, če ta program (torej “MobileConnect.exe”), sploh ne laufa …

Namreč stvar je v tem, da ta “Vodafone Mobile Connect” program (tudi sam) uporablja enako poimenovan connection (pod My Computer — Control Panel — Network Connections, glej pripeto slikico), ki je zgleda očitno čisto neodvisen od njega, npr. med drugim lahko desno-kliknem nanj (na ta “connection”) in izberem “connect” in se bo povezalo ne glede na “Vodafone Mobile Connect” program.

Mislim, da se to da zato, ker sem odkljukal “Establish a dial-up connection whenever a computer on my network attempts to access the Internet” in “Allow other network users to control or disable the shared Internet connection” pod Advanced tabom (spet, glej ta drugo pripeto slikico) od tega “Vodafone Mobile Connect” connectiona.

l.p. Tadej

3. Potem pa je tu še vprašanje, kaj je tisti “Msnhome” direktorij/drajv pod My Network Places — Entire Network — Microsoft Windows Network, ki se pojavi v My Computer (kot rečeno pod My Network Places), sem pa v programu TCPView za “ashWebSv.exe” proces (t.i. Web Shield komponenta od mojega Avast! anti-virusnega programa) videl, da se ta beseda dejansko pojavi.

Thumbnail-screenshota od Tcpview:

(klikni za originalno velikost)

Tule spodaj pa so še primeri tega, kar je vidno v zgoraj omenjenem programu. Levo je “Local Address”, desno pa “Remote Address”, prva vrstica je z vključeno “Resolve Addresses” opcijo, druga oz. spodnja pa z izključeno. Mogoče samo še opomba, da imam v “hosts” fajlu (ki je lociran v “C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\” direktoriju) te dve vrstice: “127.0.0.1 localhost #localhost#localhost“, “0.0.0.0 loopback #loopback#loopback“, katere sem dodal sam.

Computta:12080 … localhost:3387
127.0.0.1:12080 … 127.0.0.1:3387

computta.mshome.net:3388 … 69.63.176.198:http
192.168.0.24:3388 … 69.63.176.198:80

Čisto za konec pa še screenshot od programa FireLogXP (glej čisto spodaj na tej strani), tule sta pa še direktni download link in pa link do strani od tega programa na portalu Softpedia.

Screenshot od programa FireLogXP:

Tadej

One Response to “Uspešno povezal svoj netbook in desktop PC”

Leave a Reply