Moj računalnik bo deloval s 400 MHz več

Spet pišem objavo z dokaj velikim časovnim zamikom. Bistvo današnje objave pa je v tem, da je imel računalnik, ki ga trenutno uporabljam (glej tole objavo za več o tem), v BIOS-u za CPU naštimano, da je laufal na 100 MHz Bus in 1.3 GHz CPU, namesto na 133 MHz Bus in 1.7 GHz CPU hitrostima (mimogrede, procesor je AMD Athlon(TM) XP2000+ in ne AMD Athlon XP, kot sem do sedaj mislil), kot je zmožen. Torej, procesor je ves ta čas (odkar sem dobil ta PC, torej skoraj pol leta) laufal celih 400 MHz počasneje, kot bi glede na optimalne nastavitve moral oz. kot bi lahko.

Najprej dodajam sem spodaj moj prvi post iz diskusije “Help me to figure out my processor type!!“, ki sem jo o tem odprl na Ars OpenForum-u.

Hello all, for the past few days I am trying to figure out the exact type (i.e. is it from Athlon or Athlon XP family, and further, is it AMD Athlon 1266 as I suspect because of its speed, or Athlon XP2000+ type) of my processor.

I am asking this because various tools (namely, AIDA32 and Everest system-info tools) display different information. You see, under “Device Manager — Processors” it says that it’s a “AMD Athlon(TM)XP2000+” as you can see in the screenshot below.

A screenshot of “Properties” window:

(thumbnail version, click to see the full sized image)

While the mentioned Everest program says under “Motherboard — CPU” that it’s a “AMD Athlon XP, 1266 MHz“, under “Motherboard — CPUID” it’s a “AMD Athlon(TM) XP2000+“, and under “Benchmark — Memory Read” section that it’s a “AthlonXP“, as you can also see in the screenshots below.

CPU, CPUID and Benchmark sections:

(thumbnail versions, click to see the original images)

So can you figure out, which one is it then??!

/edited: minor post’s structure/formatting fixes

– shirker

Iz tega prvega/uvodnega posta sicer sploh ni razvidno, da se bo debata obrnila čisto v drugo smer (torej, da ne bo več govora o tipu mojega CPU-ja, ampak o njegovi hitrosti), prav tako pa tudi niso še nič omenjene težave, ki so se začele pojavljati potem, ko sem spremenil omenjene nastavitve v BIOS-u (pod “Advanced Chipset Settings”) in ki so bile, vsaj predvidevam tako, posledica “FSB + 33 MHz” (ali 4:3) razmerja za EV6 bus, česar pa RAM jasno ni maral.

Spodaj pa je še post od uporabnika z nickom “Prototyped” (konkretno gre za tale post), v katerem je prvič omenil to možnost kot možen vzrok za moje probleme.

Well, if it’s an A7V266-C, that used a KT266A chipset . . . and that’s capable of running the EV6 bus at 266 MT/s (133 MHz), so at least it shouldn’t be the chipset.

What about the RAM? Is it DDR200 (PC1600) or DDR266 (PC2100) RAM? Check that the speed at which the RAM is running matches its rating. It’s possible the motherboard was set up to run the RAM at a 4:3 ratio, which was fine when the EV6 bus ran at 100 MHz (pushing the RAM to a 133 MHz base clock, aka DDR266 speed), but now that the EV6 bus is up to 133 MHz, your RAM might be overclocked to 178 MHz (355 MT/s), which it might not like very much.

The easiest way to find out is to run CPU-Z and look at the Memory tab to see the speed at which the RAM is running, and the SPD tab to see what the RAM is rated for. (Of course, this is probably a challenge if it won’t boot or run long enough for you to run CPU-Z . . .)

Kakorkoli že, tako z velikim veseljem oznanjam, da bo v kratkem (ne, nisem ga spet naštimal nazaj na optimalno hitrost, po tem, ko sem ga zaradi omenjenih težav prekonfiguriral nazaj na počasnejšo; za razlog za to glej tale post) procesor od mojega desktop kompjuterja deloval na 400 MHz hitreje!!

Lep pozdrav, Tadej

3 Responses to “Moj računalnik bo deloval s 400 MHz več”

 1. Kobrowsky says:

  Dear, god in heaven, fuck me in the arse and murder me right now, PLEASE!

 2. tadej says:

  Lej Kobrowsky, že več ljudi me je vprašalo, zakaj te (tebe in tvoje brezvezne komentarje) sploh toleriram, tole spodaj je npr. en tak primer:

  Pa kaj ma ta Kobrowsky s tabo? : )

  hotel sem ti nekaj reci, namrec ce se spomnis, sem nekaterim ljudem povdeal za tvoj blog in ga zdaj redno berejo ze vec kot leto dni. Ena literarna kolegica mi je pred kratkim rekla, da bi samo moral najti enega zaloznika in svoje objave se v knjizi obliki objaviti. Ta Kobrowsky ti je ocitno samo zavisten, ker je sam brezvezen posnemovalec Bukowskega ti imas pa dejansko nekaj za povedat. Poleg tega pa nimas izumetnicenega, da bi se zdel bolj zanimiv, ampak imas cist avtenticen spontan stil, ki ga on nikoli ne bo imel.

  V bistvu ti hocem reci, da mi je tvoj blog fenomenalen. Kar je o registrih in drugih racunalnisko freakovskih temah sicer ne razumem ostalo mi je pa eno izmed najbolj zanimivih branj.

  Jaz pa sem mu (med drugim v tem e-mailu, ki je bil odgovor na njegovega) odgovoril tole:

  … drugače pa, ja, ta Kobrowsky je pač en kreten, samo meni se toliko jebe zanj, da ga niti ne ignoriram, ampak mu raje vedno kar vljudno odgovarjam nazaj (pojasnjujem stvari itd.), ker se mi zdi, da ga s tem še bolj razdražim, hehe. In pa res mi laskaš s tem, kar si napisal glede mojega pisanja, verjemi, da jaz sam tega sploh ne vidim tako (kakšne posebne kvalitete v mojem pisanju).

  Ampak jaz imam pač tako prepričanje, da načeloma ne brišem komentarjev na svojem blogu, pa naj bodo še tako nerelevantni (glede na vsebino objave) itd. No, ampak vsaka stvar ima svoje meje in sedaj si z žaljenjem to mejo dosegel, tako da bom ta komentar sicer pustil objavljen, v prohodnje pa bom take komentarje izbrisal.

  Še enkrat pa, ne vem, zakaj si tako “obseden” z mano. Namreč, jaz ne berem tvojega bloga (in tvoje, ne vem, poezije ali karkoli že??) in zato tudi tam ne komentiram, ne vem pa odkod tebi ta bolestna potreba, da smetiš po mojem blogu. Kot sem ti že večkrat povedal: če te moje pisanje ne zanima, pač ne beri tega, kar napišem!!

 3. [...] the older one (a predecessor to the one above) entitled Moj racunalnik bo deloval s 400 MHz vec: http://tadej.sopca.com/2009/08/06/moj-racunalnik-bo-deloval-s-400-mhz-vec. I am mentioning these because they are all related to my “Athlon XP2000+” processor [...]

Leave a Reply