Bah, računalnik ne bo laufal na 1.68 GHz

Ehej, kar cel mesec in pol (in celo še malce več) je minilo od moje zadnje objave, v kateri sem pisal o tem, da bo moj računalnik končno deloval na 1.68 GHz in ne na samo 1.26 GHz, kot deluje sedaj. No, to se na žalost ne bo zgodilo, torej računalnik očitno na žalost ne bo laufal na višji hitrosti (za katero je CPU tudi narejen), saj se na 133 MHz Bus in 1.7 GHz CPU hitrostima procesor preveč pregreva.

Priporočam pa vam ogled diskusij “Case fan: blowing in or out in this situation” (mlajša) in “Help me to figure out which fan is the right one” (starejša) na Ars OpenForum-u.

V prvi sprašujem kateri ventilator je pravi za moje ohišje (na koncu sem preko spletne trgovine mimovrste=) kupil tegale), v drugi pa kaj je bolje v moji konkretni situaciji, da ta ventilator za ohišje piha hladnejši zrak noter, ali od rač. komponent segretega ven iz ohišja. Je pa v njima tudi nasploh zelo lepo razviden ves potek, torej kaj sem vse naredil, da bi rešil zadevo ipd. Sem spodaj pa dodajam še uvodna posta iz teh dveh diskusij.

Najprej link do tega posta iz prve diskusije.

I could have asked this question in a thread that is a sort of a predecessor to this one, but I’ve decided to rather create a new one since it’s about a totally different question.

I thought all the time for this fan to be the best to blow the hot air out. Now, consider this situation. I have three fans (not counting graphic card’s one): one is on top of CPU, one on the back of PSU (and one at the bottom of it, though I am not sure if this one works), and one is this case fan that l just added But the problem (as I see it now) is that the case fan is positioned below the CPU, therefore it blows out only the hot air produced by components below it (graphic card etc.) and so it doesn’t “help” the CPU (from which hot air goes up) which is the most “critical” part (regarding temperature) in my situation.

So I am wondering: maybe it would actually be better to turn it around so that it would blow the cool air in?! What’s your opinion (of course knowing if the second PSU’s fan is working or not would be helpful in making your decision, but what can you make out of it without knowing that bit) about this specific situation??

/edit: fixed “… blow the cool air” to “… blow the cool air in

Thanks in advance, shirker

In kot drugo še tale post iz druge diskusije.

Hello all, the computer (that I got from my friend when my old ceased to work) that I am currently using has no case fan, and this apparently causes the processor to overheat and so I cannot use it at full speed (it locks/freezes if I run it at 1.7 GHz/133 MHz instead of underclocked 1.3 GHz/100 MHz CPU/FSB speed).

However, this specific computer case obviously has a very rare type of fan (the guy at the store told me a few days ago that they don’t have them, just 8×8 cm and 9×9 cm ones, and that probably other stores also don’t have them), i.e. I measured its size (from one hole for the screw to the other) and it’s dimensions are 7 cm in a diagonal (and 5 cm in a non-diagonal) direction.

Therefore, I am guessing that I need a 6×6 cm fan (since there is 0.5 cm from the hole to the edge of the plastic frame on each side), right?? Note that I am not knowledgeable (i.e. have no experiences) in this “area” of computing.

Anyway, here’s the link to various available fans on my favorite on-line store’s website: http://www.mimovrste.com/search?category_id=20&q=ventilator, could you please point me to the right one!! FYI, I don’t know the name/type of the casing, but it’s a relatively small grey tower (small compare to the one from my old computer with DFI CA64-TC mobo and Intel Celeron 1.4 GHz) containing Asus A7V266-C motherboard and Athlon XP2000+ processor.

Thanks for any help in advance, shirker

V glavnem, tako mi sedaj ostaja samo še par (potencialnih) rešitev, v bistvu vse razen ene pa vključujejo računalniški servis. Ena možna rešitev bi bila, da “ročno” naštimam Vcore na 1.7/1.675 Volts na matični plošči (glej tale dva moja posta iz prve diskusije zgoraj); iz neznanega razloga mi namreč motherboard “fila” procesor z 1.86V in ne 1.7 oz. 1.75V.

Potem druga rešitev bi bila, da mi na servisu zamenjajo t.i. “termalno pasto” (ki se nahaja med CPU-jem in heatsinkom), le je mogoče ta že izrabljena, čeprav je seveda vprašanje, ali je sploh še smiselno “reševati” ta star procesor, ker bo itak slej ko prej prišel čas za nov računalnik.

Tretja rešitev pa ta, da si nabavim boljši CPU ventilator (tega bi lahko uporabil še na kakšnem drugem CPU-ju, tako da nakup ne bi bil zastonj); namesto tega, ki ga imam sedaj, bi enako na mimovrste=), točneje bi si kupil tale Akasa AK-827-BL model, in nesem PC na servis, da mi ga tam vgradijo.

Tadej

5 Responses to “Bah, računalnik ne bo laufal na 1.68 GHz”

 1. blajo says:

  eh, zakaj pa na servis?
  odpri masino, poglej kaksna so rebra, ce so zapacana, snemi in operi in nazaj.
  probaj najprej s kabrio, ce ne gre vzemi hladilnik s seboj do stacune in kupis identicnega …

  … pa bo.

  lp, b

 2. tadej says:

  Pozdravljen, kot prvo hvala ti za komentar/nasvete. Drugače pa, jah, če bi dobro prebral (oz. v celoti) objavo bi videl, da sem seveda že odprl mašino in očistil (kolikor se je dalo, ne da bi ga snemal dol s procesorja) heatsink oz. rebra (kot jim ti praviš). Z menjavo termalne paste in CPU ventilatorja pa še nimam izkušenj (no, saj sem celo probal dati dol tistega, ki je trenutno gor, pa ne dosežem vijakov) in ne bi rad po nepotrebnem tvegal.

 3. Kobrowsky says:

  Potóči zvo niti jepre pozno.
  Laž jebila izre čena, be séd več ne móreš vzéti nazaj.

  En mésec in pól si nas pustil v véri da bó trvój računalnik laufal na 1.68 GHz en mésec in pól smo živéli v véri v za 400 več, kot se je sedaj izkazalo.
  Prosim, da ne plasiraš več LAŽI v javnost, Tadej, tó niso več mačje šale!

 4. blajo says:

  snemi s proca in umij.
  svinjarija je noter in je tudi z namenskim sesalcem ne zbezas ven.

  ce Ti to ne gre pa samo zamenjaj rebra z zmogljivejsimi (pri vecjih pazi na kondenzatorje okoli proca)

  lp, b

 5. [...] “blog-entries” on my slovenian blog entitled Bah, racunalnik ne bo laufal na 1.68 GHz: http://tadej.sopca.com/2009/09/21/bah-racunalnik-ne-bo-laufal-na-168-ghz, and the older one (a predecessor to the one above) entitled Moj racunalnik bo deloval s 400 MHz [...]

Leave a Reply