Moj mail gibanju Državljanska Odgovornost

V tokratni objavi objavljam celotno besedilo e-maila, ki sem ga na “info@drzavljanskaodgovornost.si” poslal gibanju Državljanska Odgovornost, pri čemer je bil povod zanj nek zapis objavljen na njihovi strani – in od tega (ko sem prebral tisti zapis) do ideje, da jim napišem še svoje mnenje oz. videnje tega problema, ni bilo več daleč. In še nekaj, ta zadeva je že kar stara (ta e-mail sem poslal dooolgo nazaj, točneje 23.12.2012, torej lansko leto ;) ), da bi pa o tem napisal post, mi je pa na pamet padlo šele danes.

Vsebinsko gledano je ta post (po kategoriji, v katero paše, ne direktno po temi) dokaj soroden moji objavi o hipokriziji, ki jo že dlje časa opažam pri nekaterih (ali celo večini?) t.i. levičarjih oz. liberalcih, sem pa v le-tej pisal tudi o nekaterih drugih rečeh, recimo kako hitro te znotraj svojih krogov hitro označijo za “heretika”, če se praktično v vsem ne strinjaš z njimi (ali si npr. upaš napisati post ali tvit, ki ni čisto v skladu z mainstream mnenjem). O enem takem dejanskem primeru in mojem Don-Kihotovskem boju s konkretnim “mlinom na veter” (metafora za neko konkretno osebo) že tudi pripravljam naslednji post; pisal bom seveda tako, da poimensko ne bom povedal za koga gre! :D

No pa nazaj k mojem e-mailu. Torej odločitev, da gibanju DO pošljem e-mail, je kot rečeno padla po tem, ko sem na njihovi strani (verjetno sem nanj naletel prek njihove Facebook strani) prebral nek prispevek z naslovom “Izjava Jasmina B. Freliha“, to pa je bilo kot se spomnim ravno v času vstaj oz. protestov (recimo da med 1. in 2. “vseslovensko” vstajo), ko so se razni ljudje silili v ospredje kot “pravi predstavniki ljudstva”, času razno raznih nerealnih in populističnih idej, govorov, zapisov in sloganov (o tem kot rečeno tudi nekaj v naslednji objavi).

SUBJECT: Re: Izjava Jasmina B. Freliha

Spoštovani angažirani posamezniki, oglašam se izključno zaradi objave citata Jasmina B. Freliha na vaši Facebook strani, kjer piše: “Ničesar si v tem trenutku ne bi želel bolj kot tega, da bi bil odveč. Da bi država cvetela, mene pa bi se pustilo pri miru in bi lahko brezskrbno brcal kamne tu po klancih okoliških gozdov. Ampak ti modeli dejansko pričakujejo, da bomo njihove dolgove vračali mi!!”

Torej samo glede tega zadnjega stavka “Ampak ti modeli dejansko pričakujejo, da bomo njihove dolgove vračali mi!!”

Take in podobne (za uho preprostega človeka prijetne) izjave se morda slišijo zelo “kul”, ampak na vprašanje čigavi so v resnici ti dolgovi (in tako lahkotno reči da so “njihovi” mimogrede, kdo so točno ti “oni”?) ni tako enoznačnega odgovora in s prstom pokazati na politike (ali pač direktorje, tako ali drugačno elito ipd.) je malce otročje in kaže na fundamentalno nerazumevanje kako stvari delujejo.

Na primer, glede na to, kako deluje (skoraj) cel svet oz. točneje, kako deluje kapitalizem (prosti trg itd.) je dejstvo, da smo – glede na svetovno gospodarsko krizo – ravno zaradi zadolževanja države lahko obdžali npr. socialne pravice (vsaj veliko večino) v zadnjih letih oz. skozi obdobje Pahorjeve vlade. Drugače jih preprosto ne bi mogli (brez zadolževanja), ker v tem primeru država ne bi imela od kje dobiti tega denarja (za plače zaposlenih v javnem sektorju, za zdravstvo, socialo itd.) Toliko zaenkrat.

P.S. To je samo moje osebno mnenje (mnenje nekoga, ki na stvar gleda racionalno in z distance), prosim vas, da ne bom zaradi tega tarča kakšne nestrpnosti. Tudi sam se imam tudi za kritično razmišljujočega človeka in nisem “proti” vam in vašim idejam.

Lep pozdrav, Tadej Peršič, Ljubljana

Tega prispevka se sedaj pod originalnim naslovom ne da več najti, če pa malo iščeš po strani, ugotoviš, da je sedaj dostopen pod naslovom “Jasmin B. Frelih: Puf” (vsekakor tudi tisti del besedila, na katerega se je nanašalo moje e-mail sporočilo; po pravici povedano se mi je takrat članek zdel dosti krajši… :o lahko pa seveda da se motim!)

Pozdrave, Tadej Peršič

Tags: , , , , , , , ,

4 Responses to “Moj mail gibanju Državljanska Odgovornost”

 1. JBF says:

  Oj Tadej. Jasmin tu. Rad bi samo rekel, da se nisem nikoli skušal siliti v ospredje kot “pravi predstavnik ljudstva” (saj me kar zmrazi ob misli na to), sem se pa malo prisilil do objave, ker sem imel pač mnenje in bil tudi mnenja, da ne more nikomur škoditi, če ga povem. Z mano tudi ne boš imel nikakršnih problemov, kar se tiče netolerance do nasprotnih mnenj. Manj dogme, več razmišljanja.

  Dolg je kompleksna kategorija, katere razsežnosti dodobra spoznavam šele od kar sem ta zapis napisal. Takole na hitro – če je za ohranitev socialnih pravic nujno zadolževanje, ker sicer ni denarja, kako pa potem mislijo zadevo peljati naprej? Nekoč je dolg treba vrniti (letos nas čaka kar konkreten zalogaj) – za socialne pravice pa ne gre pričakovati, da bodo z minevanjem časa stale kaj manj, ali da bodo nenadoma prinesle več denarja v blagajno. In če krizi ne bo konca, bomo socialne pravice tako ali tako izgubili, samo še dodatne obresti smo si nakopali. Priznam tudi drobno mero populizma (ki ga ni zamenjevati z demagogijo in je povsem žlahtna vrsta političnega izraza, pač, namenjena širšim krogom), ko zavpijem: ti modeli. Seveda niso to točno določeni ljudje, ki bi nekaj pufali in se mastili z denarjem, račun pa pustili nam. Je pa tak sistem. Kot mlajši državljan republike Slovenije prihajam v svoja ‘odrasla’ leta na prizorišče, ki je dolgo cvetelo od dolga, ki ga mora sedaj plačati moja družbena realnost. Nobene izbire nisem imel ne pri tem, v kakšno družbo bom odrasel, ne pri tem, koliko dolga si bo ta družba nakopala. Vzgajali so nas v ljudi, ki si bodo želeli družbe, kakršna ni očitno nikoli sploh zares obstajala – privoščili so si jo na puf, zdaj pa od nas pričakujejo, da bomo vztrajali pri posledicah. Povsem legitimen se mi zdi očitek, da bi morali že prej napraviti vzdržen sistem, ali pa zdaj prevzeti nase glavno breme varčevanja. Samo kaj, ko se bo v vsakem primeru varčevalo na skupinah, ki ne bodo imele moči, da bi ta dolg preložile na nekoga drugega. Vzel sem si pač pravico povedati, da vem, v kakšno godljo so nas spravili in da me bodo težko prepričali, da sem zanjo kriv sam, ker sem šel na napačen faks.

  lp, J

  (p.s.: tekst je dolg prav toliko, kot je bil dolg takrat, ko si ga prvič bral – prvič je vedno bolj zanimivo in gre hitreje; tako kot pri dolgu)

 2. tadej says:

  Jasmin, se opravičujem za zamudo pri odgovoru; imel sem 55 komentarjev, ki so me čakali pod “Pending” in (54 od tega jih je bilo spam in napisani v angleščini), tako da v bistvu še sreča, da sem pozorno šel skozi vse in nisem tudi tvojega po nesreči vrgel pod “Spam”.

  Evo, toliko samo za začetek (preden preberem cel tvoj komentar), glede na to pa, da sem (hote ali nehote) že prebral prvih nekaj vrstic pa vedi, da s tistim, da je bilo v tistem obdobju veliko ljudi, ki so silili v ospredje kot “legitimni predstavniki ljudstva” NIKAKOR nisem imel v mislih tebe (niti vašega gibanja!), ampak raznorazne posameznike, ki so se takrat pogosto pojavljali na TV in v medijih nasploh.

  l.p. Tadej

 3. tadej says:

  No, sedaj sem pa komentar že prebral (pa tudi e-mail sem ti poslal na naslov, ki si ga uporabil, tako da ga boš prejel, če je bil tisto res tvoj/veljaven e-mail naslov) v celoti in… kaj naj rečem? :)

  Res je, se lahko mirno strinjam z napisanim! Oba pa lahko tudi skleneva, da me je pri tvojem prispevku več ali manj zmotil samo tisti malce “populistični” (kot si tudi sam napisal) stavek o modelih, ki sedaj dejansko pričakujejo, da bomo njihove dolgove vračali mi, skratka ne pa zaradi vsebine celotnega prispevka. Pa brez zamere in predvsem hvala za vljudnost pri tvojem odgovoru! ;)

  Tadej

 4. [...] Tadej: spletne objave Računalništvo vobče, moji pogledi na politiko, družbo, svet in razna razmišljanja o življenju, filozofiji ipd. « Moj mail gibanju Državljanska Odgovornost [...]

Leave a Reply