Blog: Sopca intro

Konkretno glede tega Sopca bloga, naj najprej na kratko naštejem teme, o katerih bom v prihodnosti pisal. Kot prvo, kar se tiče bolj t.i. “g33kish” stvari: pisal bom o raznih mojih računalniškim izkušnjah in odkritjih; torej o izkušnjah z raznoraznimi uporabni(ški)mi programi, programiranjem, konfiguriranjem in odkrivanjem “skrivnosti” mojega PC-ja, odpravljanjem napak na njem (kar mimogrede vse tudi redno objavljam, oz. pišem o tem na moji domači strani; glej splodaj za linke), potem o webdizajnu in tako dalje. Kar pa se tiče “ne-g33kish” stvari: v tem primeru pa bom pisal o raznih mojih osebnih pogledih na svet in politiko, objavljal bom svoja mnenja o aktualnih dogodkih in novicah (in kar je še takih reči) in pa tudi čisto splošne stvari, kot so naprimer razna moja razmišljanja o življenju, filozofiji in ostalih takih podobnih zadevščinah.

Vse to zgoraj našteto je lepo (in predvsem na dolgo in široko) pisalo v blogovem t.i. “Tagline-u”, pa sem, kot sem napisal v tejle objavi besedilo naknadno močno skrajšal, pač, ker če ste dali miškin kurzor na link od mojega bloga na Sopca.com glavni strani, se je v primerjavi z ostalimi blogom pojavil resnično predolg tekst, ki je očitno mišljen kot kratek opis bloga.

Skratka novi blogov “tagline” se sedaj glasi:

Vsega in svašta o računalništvu in Internetu in pa moji pogledi na družbo in svet in razna razmišljanja o življenju, filozofiji ipd.

Medtem ko pa je stari in predolgi bil takšen:

Na tem blogu boste našli opise tekočih dogajanj v zvezi z mojim računalnikom (programi, konfiguriranjem, optimiziranjem, avtomatizacijo itd.) in predvsem opise raznih mojih hard-core izkušenj z njim, prav tako pa boste na njem našli tudi zadeve v zvezi z Internetom na splošno (bloganjem, skriptingom, webkodingom, webdizajnom itd.), potem so tu še moji osebni pogledi na družbo, svet in politiko vobče, moja mnenja glede aktualnih dogodkov oz. novic (in ostalih takih reči), pa tudi čisto splošne stvari, kot so npr. razna moja razmišljanja o življenju, filozofiji in podobnih temah. Tu blogam od oktobra 2006 dalje, prej pa sem od leta 2005 naprej blogal na VOLJAblok-u, pa je bil konec leta 2007 ta blog-portal ukinjen.

Kot zelo pomembno naj tudi tule na začetku jasno povem, da načeloma ne brišem komentarjev, seveda, razen v primerih, če so naprimer zelo žaljivi do pisca objave (torej mene) ali kakšnega drugega komentatorja, daleč preveč “off-topic”, potem komentarje katerih izključni namen je samo-promocija in tako naprej. Skratka, lahko napadate to kar je nekdo napisal, napadi na osebnost pa nikakor niso dovoljeni!!

Sledi par obveznih z mojim blogom in mojim posebnim oz. “ne-standardnim” načinom formatiranja besedila povezanih pojasnil; jih pa ne mislim prevajati, saj vendar vsi znate angleško, mar ne?? Skratka, kot pravi v mojem profilu na “Ars OpenForum” forumu (ki je del Ars Technica spletnega mesta); prva točka sicer nekako ni čisto relevantna, pa sem jo vseeno pustil, da je tekst v celoti in tak, kot je v originalu:

1. I write verbose because my mother-language is not English, and for you to understand me at all, it is better to say more than less. …

2. I put my nick below each of posts, because in my opinion in this way the posts look nicer; the last line of the post is clearly visible. …

3. You may notice that I quite often use the same sentence to for instance recommend some software/technique etc. This is simply because I store all my posts in .doc files, and to not write these sentences over and over again, I rather copy them from these files or just use a “template-file” with the most often used ones.

Jaz bi pa dodal še sledeče iz moje domače strani glede razlogov za stil linkov, ki ga uporabljam na moji strani (oziroma vFseh mojih straneh) in nasploh na vseh mojih blogih:

Also, all the links are in their full “native” form for the origin to be clear, except for the links in the “preface text” on a few pages, and some other places too.

Tole, kar boste vsak hip prebrali bo morda zvenelo malo “nevljudno” (in mogoče celo “vzvišeno”), skratka gre za to, da se izjasnim, da se meni bolj kot ne jebe, kaj si vi (torej “vi”, moji obiskovalci, oz. vsaj večina med vami) po raznih mojih objavah bolj kontroverzne vrste mislite o meni in o vsem, npr. če se vam to zdi narobe, žaljivo do koga itd. Kot sem namreč že večkrat omenil, jaz pač samo izražam svoje misli/mnenja, medtem ko je tale moj blog v veliki večini pišem pač za tistih nekaj mojih dobrih prijateljev, za katere vem, da ga relativno redno berejo in da jih teme v teh objavah zanimajo, ali jih vsaj načeloma ne motijo. Seveda, če pa pač še kdo drug kaj prebere, me to jasno nikakor ne moti (v bistvu prav nasprotno, celo vesel sem), samo kot rečeno se mi bolj jebe za to, kaj si potem mislijo/mislite o vsem; veliko več o tem si lahko prebreš/preberete v eni od mojih objav glede mojega mnenja glede t.i. slovenske blog srenje tule na mojem blogu.

Glede samega bloga še tole: ali si lahko predstavljate, da sem šele kasneje opazil, da je ta moja Wordpress tema (mislim, da se imenuje “Blue Radiant 0.4“) ena od redkih tem z dvema sidebaroma (oziroma “poljema”), torej z barom na levi in na desni in ne samo na eni strani. Drugače pa sem jo v originalu izbral samo zato, ker mi je bila vizualno nekako najbolj všeč od vseh ostalih možnih tem na Sopci. Pa še čisto mimogrede: sprobal sem tudi “Connections 1.0” in “Green Marinée 1.0” temi, katere so mi bile tudi dokaj všeč, a sem na koncu vseeno izbral to, ki jo lahko vidite.