Blog: Sopca razno

Še malo dalje glede par reči, ki se tičejo tega Sopca bloga; za zdaj je to samo neke vrste “predloga” (ali “template” po ENG), ker sem pač idejo za tale “page” dobil šele pred kratkim, torej par dni nazaj, gledano od datuma objave. Te zadeve pa sem lepo posortiral v pet točk.

1. Najprej čisto splošno glede izgleda bloga: tekom vseh teh mesecev sem dosti “počistil” izgled bloga; natančneje povedano sem stalno manjšal število “widgets-ov” v levem in desnem stolpcu/sidebaru, star videz pa sem vseeno arhiviral v dokumentih “Moji: webprofili” in “Razni: weblinki“, s čimer se je seveda zaradi tega tudi znižala višina strani, kar pa sem v resnici tudi ves čas hotel doseči.

2. In še nekaj glede samega “layout-a” moram povedati, konkretno glede izgleda blogove glavne strani (ali “front-page”), posameznih objav in pa “page-ov”. Gre pa za to, da moja WordPress tema v primerjavi z ruph-ovo ne omogoča tega, da bi se tako kot na njegovem blogu glavna stran prikazovala drugače kot strani od posameznih objav. S tem mislim, da ima recimo Davor na glavni strani prikazano “listo blogov” itd. (torej razne “widget-se”), v posameznih objavah pa ne, kar je res veliko bolj kul. Še posebej bi bilo to idealno za moj blog/temo, ker uporabljam res veliko teh “widget-sov” in je vse skupaj zelo nametano na kup, ali drugače povedano, je vsega (torej linkov, pod-strani, meta zadev/RSS-badge-ov itd.) nekako preveč. Torej, če bi se tako gosto nametano prikazovalo samo na glavni strani od bloga, v samih objavah pa ne bi nekako še šlo, tako kot je sedaj pa je res nekam nepregledno in nasploh ne-kul. Na žalost pa to ni kakšna generična opcija (na voljo za skonfigurirat nam vsem), ampak je to je odvisno od same teme, katero si je Davor še posebej”s-tweakal”. Sem o tem sicer tudi vprašal domn-a (če bi se dalo nekako “shekat” kodo), pa je to nažalost pri teh “navadnih” Sopca blogih to nemogoče oz. vsaj zelo težko za izvesti.

3. Potem sledi še opombica glede neke podrobnosti o Sopca “page-ih”: ker sem prav vse že kar nekajkrat, torej ne samo enkrat, dvakrat (zakaj pa sem to naredil pa glej spodaj pod točko “5.”), izbrisal in na novo objavil, sem tako zadnjič onemogočil “ping-e” poleg že prej onemogočenega postanja komentarjev. Razlog za to pa je ta, da so imele prejšnje/stare varijante že kar nekaj teh “ping-ov” iz objav na mojem blogu, tako da če bi jih imel še vedno omogočene ne bi prikazovale dejanskega stanja. Jaz pa tako ljubim “avtentičnost” – ;) , kar pa najbrž že zelo dobro veste, če vsaj kolikor toliko redno berete moj blog.

4. Dalje, razmeroma kar na dolgo o “kategorijah” tule na Sopca blogu: o tem sem že pisal v eni od prejšnjih objav, konkretno v tejle objavi. Stvar pa je v tem, da sem šele par dni nazaj odkril, da se lahko kategorije hierarhično sortira v smislu parent/child odnosa. Tako sem jih seveda takoj logično uredil (kot jih lahko še sedaj vidite na levi), a sem kmalu ugotovil, da to sortiranje prinaša nek problem. Namreč, očitno je uporaba kategorij mišljena na dva načina (ali kot bi jaz temu rekel, sta možna dva “sistema”); eden je uporaba kategorij v ne-hierarhičnem načinu in “taganje” objav z več kategorijami, drugi pa uporaba v hierarhičnem načinu in “tag-anje” objav samo z eno kategorijo. Naprimer ena od mojih objav spada pod kategorijo “Dogajanja” in “Splošno“, ampak v resnici glede na to, kako sem jih sortiral tudi sama kategorija “Dogajanja” spadajo pod kategorijo “Splošno”, kar pomeni, da je ta objava “tag-ana” dvakrat pod “Splošno”, medtem ko če bi pa uporabljal ne-hierarhičen način omenjen zgoraj (in bi isto “tag-al” z dvema takima kategorijama, kjer ena spada pod drugo), potem bi objava pravilno spadala pod vsako od obeh samo enkrat. Kot čisto mimogrede pa še dve nekako povezani stvari, ki se obe tiče t.i. “pages”; opazil sem namreč, da se kategorije pri “Blogroll-u” tudi štejejo k kategorijam od objav. In pa tudi, ko ustaviš en tak “page” je avtomatično sortiran pod tisto kategorijo, katero imaš naštimano za “default kategorijo” za postanje, čudno pri vsej stvari pa se mi zdi samo to (ko sem omenil pod točko “2.” zgoraj), da je kasneje sploh ne moreš spremeniti. Na blogu pa so seveda postavljene tam, kamor jih pač “oddrag-am” na moji Wordpress administratorski “Sidebar Widgets” kontrolni plošči.

5. Kot zadnje pa isto kot zgoraj pod točko “3.”, nič takega, pa vseeno omenjam: če tu na Sopci objavi ali “page-u” pozneje spremeniš naslov (torej po objavljenju), se posledično spremeni tudi URL naslov od te objave, mora pa vseeno preteči nekaj časa, najbrž nekaj ur (ali pa kar cel dan, res ne vem), da se to zgodi; drugače še vedno velja star/originalen URL. En tak primer je bila naprimer objava originalno naslovljena “Če slučajno poznate koga, ki ima raka“, kateri sem naknadno v celoti spremenil naslov, konkretno sem ga spremenil v “Alternativna metoda za zdravljenje raka“, zato je, kot rečeno, tak ostal tudi njen URL. Ali še malo drugače povedano, URL od objave se ne spremeni, ko “updejataš” njen naslov. Zato moraš pač dobro premisliti, preden “submit-aš” objavo, seveda, če se hočeš izogniti temu, da bi jo moral naknadno izbrisati in objaviti še enkrat.