O: mojem pisanju

In pa da še malo pobluzim o mojem posebnem “načinu” pisanja bloga, oziroma o mojih privatnih s pisanjem povezanih “obsesijah” (vsaj tako sem jih že enkrat imenoval; glej linke do treh objav spodaj), ali kot temu pravijo na raznih ENG forumih, kjer pogosto sodelujem OCD; s tem mislim predvsem na formatiranje naslovov v objavah in samih objav in linkov v njih (temu sam pravim “moji osebni standardi pisanja/formatiranja”, katerih se, kot rečeno, strogo/obsesivno držim) in tako dalje. Večkrat sem namreč tudi že omenil, da sem “formating maniak”, kot sam temu pravim. Najprej pa štirje linki do štirih objav, ki so vse nekako povezane s tem; tokrat se spet držim enega spet čisto tretjega mojih osebnih “standardov” pisanja/formatiranja linkov in naslovov v objavah in sem jih sortiral tako, da je mlajši zgoraj in starejši spodnji; kot prvo torej objava z naslovom “Malo glede mojega principa uporabe predlog“: http://tadej.sopca.com/…/…uporabe-predlog, potem sledi “Razne moje s pisanjem povezane obsesije“: http://tadej.sopca.com/…/…povezane-obsesije, potem “Sopca-blog kategorije in favicon fajli“: http://tadej.sopca.com/…/…in-favicon-fajli in nazadnje še objava “O procesiranju kode tule na Sopca blogu“: http://tadej.sopca.com/…/…tule-na-sopca-blogu, pri čemer je, kot rečeno, tale ta zadnja objava najstarejša oz. objavljena prva in zgornja najmlajša oz. objavljena ta zadnja.

Pa da začnem z vsem skupaj. Preprosto povedano sem razvil poseben odnos do pisanja, torej to, da generalno rad vidim, da so stvari “konsistentne” kolikor se da, skratka, nasploh se probavam držati teh raznih mojih pravil in uporabljati isti “način” pisanja/formatiranja v vseh mojih objavah, v komentarjih na vseh blogih itd. Še enkrat pa naj tudi poudarim, da se vse to opisano seveda tiče samo pisanja samega, če bi pa dodajal še razne druge striktno z računalništvom povezane obsesije (ki so v večini iracionalne, ne pa škodljive), bi mi preprosto zmanjkalo prostora na blogu. Sledi še malo bolj podrobnega naštevanja in opisovanja teh “formating” obsesij. Ena taka obsesija je naprimer to, da poiskušam imeti v vseh mojih objavah isto dolžino naslovov (in podobno, da je tudi tekst v samih objavah približno enako dolg napram prejšnjim objavam), ali z drugimi besedami, trudim se izbrati take besede, da so na koncu naslovi približno enako dolgi, črka gor ali dol. Podobno se tudi trudim, da se dva naslova ne glasita preveč podobno ali začeneta na preveč podobno besedo; lep primer za to je objava z naslovom “Navdušenost nad vlaki, železnico itd.” (kjer tudi to vse pojasnim), tam sem prvotno objavo namreč naslovil “Moje navdušenje nad vlaki in železnico“, a sem potem naknadno ugotovil, da je začetek naslova preveč podoben naslovu prejšnje objave “Moje novo pismo bralcev za Delovo SP“, torej prva beseda v naslovu je bila v obeh primerih “moj” (”Moje” oz. “Moja”), tako da sem se jo odločil izbrisati in objaviti z spremenjenim naslovom.

Sledi moja obsesija konkretno tule na Sopca blogu s tem, da ne uporabim istih besed/stavka v “Excerpt-u” od objave in potem v sami objavi, ali pa recimo to, da se vedno podpišem pod objave s “Tadej” (ali s “Pozdrave, Tadej” itd.), kar je seveda popolnoma nepotrebno in tako naprej in naprej v nedogled. Dalje tudi poiskušam uporabiti čimveč različnih besed, oziroma ne ponavljati preveč istih, zato so najbrž moji stavki včasih težki za brati in preveč “nafilani” z besedami in razlagami (ali z drugimi besedami preveč “gostobesedni”, “baročni” oz. že skoraj “rokokojski” – ;) , kot mu sam pravim); to pa sicer tudi zato, ker se mi velikokrat zgodi, da nek tekst nenehno updejtam, dodajam razne stvari in popravljam morebitne slovnične in pisarske napake ali pa spreminjam strukture stavkov itd., potem, ko sem že objavil. Problem pri tem početju pa je to, da če je kdo že prebral objavo v prvotnem stanju, potem ne bo nikoli prebral tudi vseh tistih na novo dodanih stvari, ki sem jih kasneje dodal in katere so dostikrat celo zelo pomembne za smisel objave. Zato se tudi načeloma izogibam naknadnemu branju mojih starih objav, kerpreprosto nočem, da mi kaj našel (napako, kakšno reč za dodati itd.) Na drugih mojih blogih pa imam še par manjših drugih/dodatnih obsesij, naprimer to, da vedno označujem datume popravljanja oz. updejtanja z “/edited:“, potem tudi to, da k naslovu objav dodajam datum, ko sem zadevo objavil in tako dalje.